Máte nakoupeno a sbaleno na cestu. Stačí vyrazit vstříc dobrodružství, které jste se rozhodli prožit v Chorvatsku. Máte však  nastudováno, jak nejbezpečněji se po této zemi pohybovat? Nabízíme vám pár dopravních zajímavostí a tipů, které se vám rozhodně mohou při cestování hodit.

Rychlostní limity v Chorvatsku

Až budete projíždět touto zemí, myslete na to, že jste na dovolené a nikam nespěcháte. Myslete na podobné rychlostní limity jako u nás v Česku. Nechejte své spolujezdce kochat se pohledem po okolí, budete šetřit auto i vaši peněženku.

V obcích
všeobecně 50 km/h
Mimo obce – silnice
osobní auto, motocykl 90 km/h
Mimo obce – rychlostní silnice/Expressway
osobní auto, motocykl 110 km/h
s vlekem 80 km/h
Mimo obce – dálnice
osobní auto, motocykl 130 km/h
s vlekem 80 km/h
Noví řidiči do 2 let od data platnosti jejich ŘP musí dodržovat následující rychlosti
silnice 80 km/h
rychlostní silnice 100 km/h
dálnice 120 km/h

Pokud byste se rozhodli půjčit si v Chorvatsku vůz a je vám méně než 24 let, autopůjčovna by po vás mohla požadovat dodržování uvedených zákonných omezení rychlosti: silnice 80 km/h, rychlostní silnice 100 km/h, dálnice 120 km/h. 

S překročením rychlosti souvisejí i následné pokuty. Při překročení povolené rychlosti v obci do 30 km/h budete chudší o 500 Kč, mimo obec o 300 Kč. Nebudete-li připoutaní nebo budete-li při jízdě telefonovat, zaplatíte na pokutě 500 Kč.

Hlášení nehody Chorvatsko

Všechny nehody musí být hlášeny policii (tel. 92). Přivolaná policie po kontrole vozidla a místa nehody rozhodne o dalším postupu a poskytne účastníkům nehody potřebné informace o chorvatských pojišťovnách, autoopravnách apod. Jestliže je při nehodě poškozeno vozidlo z cizí země, jeho řidič musí od policie obdržet protokol o nehodě a poškození vozidla, aby mohl vozidlo vyvézt.

Alkohol v krvi

V Chorvatsku je povolená hranice alkoholu pro řidiče 0,05%. Řidiči do 24 let však mají nulovou toleranci.

Důležitá telefonní čísla

  • pohotovost 112 (společné číslo pro všechny urgentní situace)
  • policie 92
  • první pomoc 94
  • hasiči 93
  • pomoc na silnicích 1987 (z mobilu 01 987 – mluví anglicky)

Starosti jsou naše. Vy si užívejte

Připravíme vám na vaši dovolenou vůz, do kterého stačí nasednout a vyrazit. Zajistíme povinnou výbavu vozu, postaráme se o komplexní servis, pro ještě větší pohodlí zapůjčíme střešní nosič, autosedačku, a jiné příslušenství. V našich vozech máte k dispozici integrované mapy a navigace, tak se dopravíte vždy pohodlně všude, kde si budete přát. Na vás už bude jen užít si dovolenou plnými doušky.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si minibus či obytný vůz již nyní.
Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.