Plánujete dovolenou v Rakouských Alpách? Pozor na ekologické zóny na dálnici a na rychlostní limity

Cestování po rakouských dálnicích je pohodlné a podobné evropským standardům. Naši jižní sousedé nejsou sice tak benevolentní jako třeba Němci s neomezenou maximálkou na dálnici, proto i v této zemi musíte myslet na dálnicích na maximálku 130 km/h. Rakouské specifikum ale tvoří IG-L zóny. Za překročení rychlosti v těchto úsecích vám policie může odebrat i klíče od vozu.

Zákony chránící životní prostředí

V Rakousku prostě jen více myslí na své zdraví a ekologii. IG-L (Immissionsschutzgesetz-Luft) zóny jsou jednoduše řečeno vybrané úseky, ve kterých se v zájmu ochrany životního prostředí jezdí pomaleji než jinde. Většinou je rychlost omezena na 100 km/h, místy je ale nutné dodržovat dokonce osmdesátku. Rakouští zákonodárci své zákony hájí výzkumnými studiemi, které zjistili, že auto bez ohledu na značce i stáří produkuje při rychlosti 130 km/h více emisí a má i vyšší spotřebu než ve stovce. A pokud si nechcete ulehčit své peněžence za pokutu, která se v tomto případě navýší i o pokutu za znečistění životního prostředí, nezbývá než tyto rychlostní omezení respektovat. Policisté z vašich peněženek mohou vytáhnout až 2000 eur.

Pozor, ať nepřijdete o auto

Peněžitý trest však nemusí být to jediné, co vás může potkat. Od 1. ledna 2017 má rakouská policie právo jakékoliv porušení rychlostního limitu v IG-L zónách potrestat znehybněním vozu (např. nasazením botičky či odebráním klíčů). Až vás rovné a kvalitní rakouské silnice budou lákat k rychlé jízdě, buďte obezřetní a myslete na hrozící následky.

IG-L zóny nejen pro čistější ovzduší

IG-L zóny jsou v Rakousku zavedeny již pár let. Každým rokem se však objevují na nových a nových místech. Hlavním důvodem pro jejich vznik byla ochrana životního prostředí a současně snižování hlukové zátěže. Zároveň napomáhají k řešení smogových situací. A v neposlední řadě si rakouská policie zavedení IG-L zón pochvaluje z jednoho důvodu. Podle statistik klesla i nehodovost. V některých místech dokonce spadla na polovinu.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si minibus či obytný vůz již nyní.
Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.