Nedílnou součástí nákladů na dovolenou tvoří i poplatky za dálniční známky. Pokud zrovna nevyrazíte na cestu s pohodlným minibusem či obytným vozem pod značkou Půjčovna Kačmáček, kdy po České republice a v Rakousku dálniční známky řešit nemusíte. Pojďme se společně podívat, kolik zaplatíte na evropských dálnicích v roce 2018.

Ceny dálničních známek ČR

Za dálniční kupón na tuzemských zpoplatněných úsecích zaplatíte pro osobní auta do 3,5 t:

10denní 310 Kč
Měsíční 440 Kč
Roční 1500 Kč

Rakouská dálniční známka pro rok 2018

Rakouskou dálniční známku si můžete koupit již v Česku u hranic s našim jižním sousedem. Pakliže si budete pořizovat až v Rakousku, stačí německy požádat u čerpací stanice o autobahnvignette. Za dálniční kupón platný v Rakousku zaplatíte pro osobní vozidlo do 3,5 t:

Motocykl Os. vozidlo do 3,5 t
10 denní 5,20 € 9 €
Dvouměsíční 13,10 € 26,20 €
Roční (platná 14 měsíců) 34,70 € 87,30 €

Od prosince 2017 si kromě klasické nalepovací můžete vybrat digitální dálniční známku, která má stejnou platnost a za kterou zaplatíte shodnou cenu jako u té papírové. Myslete však na to, že online kupón je platný až po 18 dnech od zakoupení. To proto, že do 14 dnů od zakoupení digitálního kupónu můžete od smlouvy odstoupit.

Kromě nákladů na dálniční známku také musíte počítat v Rakousku s úseky, na kterých se platí mýto. Jedná se především o horské silnice a o některé tunely. Tyto poplatky lze uhradit přímo na místě v hotovosti či platební kartou.

Dálniční známka Slovinsko 2018

Projíždíte-li přes Slovinsko, i zde si budete muset dát pozor na placené dálnice a rychlostní silnice. Chcete-li se připravit předem, slovinskou dálniční známku vinjetu si můžete koupit v ČR v pobočkách směnárny Cash Point nebo třeba ve vybraných provozovnách ABA, na pobočkách směnárny Tourist centrum nebo na pracovištích Ústředního automotoklubu ÚAMK. Osobní auta a obytné vozy spadají ve Slovinsku do kategorie 2A. Ve Slovinsku je pouze jedno místo, kde si připlatíte a tím je tunel Karavanke na severozápadním okraji země.

Motocykl Vozidla kategorie 2A
Týdenní 7,50 € 15 €
Měsíční 30 €
Roční 55 € 110 €

Dálniční poplatky Chorvatsko 2018

V Chorvatsku řidiči platí za jízdu po dálnicích a silnicích mýtné. Částka je závislá na ujetých kilometrech a kategorii vozidla. Chorvaté upravili ceny mýtného na dobu vedlejší sezóny a v době od 1.7.-30.9. na hlavní sezónu, která je pak o 10% vyšší. Sazba za kilometr pro letošní rok bez 10% sezónní přirážky vychází na 0,483 kun.

Mýtné je možné platit hned několika způsoby. Většinou si při vjezdu na dálnici vyzvednete v turniketu lístek a následně při výjezdu nebo na konci placeného úseku zaplatíte v kunách nebo eurech podle ujetých kilometrů. Velmi pohodlným řešením je elektronické mýtné pomocí systému ETC. Stačí si koupit elektronický přístroj ENC, který si umístíte do vozu a mýtné se vám automaticky odečítá z předplaceného kreditu na zařízení. Tímto způsobem ušetříte nejen peníze oproti běžnému mýtnému, ale i čas strávený ve frontách, jelikož můžete využít vyhrazené jízdné pruhy ENC.

Zvýhodněné balíčky ENC pro osobní vozidla a dodávky do 3,5 tun:

  • Balíček za 380,61 kun – obsahuje ENC a kredit na mýtné 333 kun,
  • balíček za 544,34 kun – obsahuje ENC a kredit na mýtné 555 kun,
  • balíček za 882,60 kun – obsahuje ENC a kredit na mýtné 1000 kun.

Dálniční poplatky Itálie

Rovněž v Itálii je téměř na všech dálnicích nutné platit mýtné. Obecně lze říci, že každých 100 km ujetých na italských zpoplatněných komunikacích vás vyjdou na 8 €.

Dálniční známky v Německu pro rok 2018

Po německých dálnicích se ještě letos svezete zdarma. Ale i zde již vláda schválila zákon, který bude regulovat cestování po Německu. Nejpozději v roce 2019 budou řidiči muset kupovat dálniční kupóny v závislosti na objemu motoru a emisní třídě vozidel. Ušetří pouze řidiči s vozidly na elektřinu, CNG a LPG. A také lidé s průkazem ZTP.

Dálniční známka Slovensko 2018

Naši nejbližší východní sousedé prozatím nemají moc dálnic, o to více mají propracovanější systém na kontrolu placení mýtného na dálničních úsecích. Dálniční známku je nutné koupit si ještě před vjezdem na slovenskou dálnici. Při nákupu kupónu udáváte registrační značku vozu a stát, ve kterém je vozidlo registrováno. Kontrola, zda má projíždějící auto po dálnici známku, pak probíhá prostřednictvím mýtné brány, řidič bez zaplaceného poplatku tak dostává pokutu automaticky.

Motocykl Vozidla do 3,5 t
10denní 10 €
Měsíční 14 €
Roční 50 €

Doklad o zaplacení si uschovejte

S nákupem dálniční známky dostáváte i potvrzení o úhradě. Doporučujeme si tento doklad uschovat pro případnou silniční kontrolu. I přesto, že to zákon nevyžaduje, praxe bývá poněkud jiná.

Dálnice a poplatky ve Švýcarsku

Švýcarské dálnice rovněž můžete využít pouze s platnou dálniční známkou. Zde však existuje pouze roční kupón. Kromě dálničních poplatků je placený i průjezd dvěma tunely vedoucích do Itálie – Grand Saint Bernard a Munt la Schera.

Motocykl Vozidla do 3,5 t
Roční 40 CHF 40 CHF

U českých prodejců je možné známku pro rok 2018 pořídit za 1100 Kč. Za průjezd tunelem zaplatíte s os. vozem do 3,5 t v závislosti na dni (sobota je dražší) a denní či noční hodině  od 38CHF do 53 CHF.

Ať už vyrážíte na kteroukoliv světovou stranu, tým Půjčovna Kačmáček vám přeje šťastnou cestu.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si minibus či obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.