V České republice je konzumace alkoholu před jízdou poměrně tvrdě postihována. V řadě zemí je ale legislativa v této oblasti benevolentnější. Např. v jinak striktním Německu smí řidiči s praxí nadýchat až 0,5 ‰. Na Maltě a ve Velké Británii vám v krvi v momentě kontroly smí kolovat až 0,8 ‰ alkoholu.

Asketická střední Evropa

V ČR ani na Slovensku se před jízdou nenapijete. A pokud ano, riskujete tvrdý postih. V Polsku vám s velkou pravděpodobností projde malé pivo. Nadýchat totiž můžete 0,2 ‰. Naopak na tokajské víno v Maďarsku zapomeňte. Na alkotesteru vám musí vyjít čistá nula.

Tolerantnější západní Evropa

Kochat se v Rakousku krásami alpských velikánů a jezer můžete i s velkým pivem v hrdle. Místní policie totiž toleruje 0,5 ‰. Nutno ale dodat, že hodnota platí pouze pro neprofesionální řidiče s alespoň 2letou praxí. Coby řidič z povolání se zde s ohledem na toleranci 0,1 ‰ moc nenapijete. Jako začínajícímu řidiči je vám pak alkohol zapovězen zcela. Podobná situace je v Německu. I zde vám policie při naměření hraniční hodnoty 0,5 ‰ pouze popřeje šťastnou cestu. Nesmíte nicméně být profesionální řidič, jelikož u nich je tolerance nulová. Totéž pak platí i pro řidiče mladší 21 let či s praxí kratší než 2 roky.

Pokud se vydáte do země vína a sýrů, můžete se těšit z legislativy ještě benevolentnější. Zkušení i začínající řidiči mohou nadýchat až 0,5 ‰. Coby řidičovi z povolání vám ale u francouzské policie projde maximálně 0,2 ‰. V západní Evropě obligátní polovina promile pak platí i v Belgii a v Nizozemsku. V zemi tulipánů a větrných mlýnů je ale situace poněkud komplikovanější. Půl promile platí pro zkušené řidiče a dokonce i řidiče z povolání. Máte-li však za sebou praxi kratší 5 let, případně jedete-li na mopedu a ještě jste neoslavili své 24. narozeniny, po malém pivu vás musí přejít chuť. Platí pro vás totiž hranice 0,2 ‰.

Dvě piva před jízdou? Ve Velké Británii žádný problém

Nadmíru tolerantní vůči alkoholu jsou Britové. Na území Spojeného království (resp. v Anglii, Walesu a Severním Irsku) můžete bez obav řídit s 0,8 ‰ alkoholu v krvi, a to i coby motorista s mokrým řidičákem či jako šofér z povolání. Ve Skotsku je třeba počítat s hranicí 0,5 ‰. V nedalekém Irsku pak platí taktéž obligátní polovina promile. Začínající řidiči, profesionálové a taxikáři se ale musí vejít do 0,2 ‰.

Na divokém jihu žádná velká divočina. Tedy s výjimkou Malty

V jižní Evropě je přístup k alkoholu za volant obdobný jako na západě Evropy. Ve Španělsku se na vás policie jen usměje do hodnoty 0,5 ‰. Snížená hodnota 0,3 ‰ pak platí pro řidiče s praxí kratší 3 let a pro profesionály. Autostrády na území Itálie pak můžete brázdit s polovinou promile v krvi. Ovšem pozor, profesionálové a začínající řidiči s praxí kratší než 3 léta jsou zákonem odkázáni do role přísných abstinentů. V zemi, o které se traduje, že dala světu demokracii, smíte nadýchat až 0,5 ‰. Nicméně pokud jste profesionál či nemáte odjezděno více než 2 roky, projde vám u dopravní policie v Řecku pouze 0,2 ‰. Velice zajímavá je situace na ostrově Malta. Ministát se k řízení s alkoholem v krvi staví společně s Velkou Británií nejbenevolentněji v Evropě. Všem včetně začínajících motoristů a řidičů z povolání zde projde až 0,8 ‰. Vzhledem k místnímu temperamentem nabytému silničnímu provozu ale rozhodně doporučujeme se místní přeplněnou infrastrukturou prodírat s maximální ostražitostí a nejlépe za střízliva. Ale pokud si troufáte…

Ve Skandinávii prohibice neplatí

Země na severu Evropy si řada z nás spojí s prohibicí. Ovšem skutečnost je spíše taková, že je zde alkohol velice drahý, ne však nedostupný. Např. ve Švédsku si můžete bez obav sednout za volant s 0,2 ‰ alkoholu v krvi. A stejná hladinka vám projde i v Norsku. Jakkoliv může být pravda, že vás pinta piva ve Finsku vyjde na 200-300 korun, zlatavý mok si dát můžete. A to i tehdy, pokud máte řídit. Místní policie vás totiž nechá jet až do hodnoty 0,5 ‰.

Existují i země bez limitu

Pokud vás zajímá, zda existují země, kde si člověk může sednout za volant i po láhvi vodky, tak ano, existují. Alkohol za volantem se vůbec neřeší v Keni, Gambii, Togu a Nigeru. Naopak nutno říct, že země ve střední Evropě rozhodně nejsou jediné, kde by vám neprošlo ani malé pivo. Stejná legislativa platí i v některých zemích východní Evropy (např. Ukrajina, Bělorusko, Rumunsko), v Jižní Americe (Brazílie, Uruguay, Paraguay) či ve Spojených arabských emirátech. Samostatnou kapitolou jsou pak muslimské země, z nichž některé a priori zakazují konzumaci alkoholu z náboženských důvodů. Všeobecně ale platí, že ve většině zemí je určité množství alkoholu v krvi při řízení tolerováno.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si minibus či obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.