Jen hrstce z nás se doslova nerozsvítí oči při pomyšlení na hašteření v mořských vlnách. Ovšem před tím, než můžete začít chytat bronz a bláznit s dětmi v moři, je třeba rodinu do Chorvatska, Itálie či třeba Francie nějak dostat. Možností je samozřejmě celá řada. A nutno říct, že pro řadu dovolenkářů může být překvapením, že leckdy nejlépe vyjde minibus.

Dvě auta versus minibus

Je-li vaše rodina početná či rozvětvená, případně jedete-li třeba s kamarády, běžné auto stačit nebude. Nabízí se samozřejmě možnost přibrat ještě jeden vůz. Velice zajímavou alternativou ale může být vyměnit klasické auto za minibus. Jde v podstatě o jakousi dodávku, v jejímž interiéru se ale můžete plně nabažit veškerého komfortu, na který jste zvyklí v klasickém autě. Minibusy s 8 sedadly pro spolujezdce a pořádnou porcí prostoru navíc můžete bez obav řídit s běžným řidičákem skupiny B.

Za vše platíte jen jednou

Pokud pojedete např. v 8 lidech dvěma auty, je nutné veškeré cestovní náklady vynásobit dvěma. Dvakrát platíte palivo, dvakrát vás zkasírují u mýtné brány, dvakrát zaplatíte parkovné, o pojistkách a servisu ani nemluvě. Vezměme si jen dálniční poplatky. Pokud se vydáte do Španělska, zaplatíte jen za přejezd celé Francie a zpět asi 5000 korun. Při využití úsporného minibusu přitom tuto částku zaplatíte pouze jednou. Pojedete-li dvěma auty, bude to dvojnásobek. Mimochodem ve Španělsku se za dálnice také platí mýto.

Nutno ale dodat, že je potřeba být při výběru minibusu opatrný. Např. ve zmíněné Francii platí pro vozidla do 3,5 tuny s výškou 2-3 metry zvýšená dálniční taxa a také zvýšený poplatek za průjezd vybranými tunely a průsmyky. S minibusem Ford Tourneo Custom, jehož výška činí 1,98 metru, ale jde o něco, s čím si lámat hlavu nemusíte. Auto navíc pod kapotou disponuje moderním vznětovým agregátem, který umí i přes nekompromisní vnitřní prostor pro 9 cestujících jezdit v kombinaci za 6,5 litrů nafty na 100 km.

Snadnější logistika

Cestování v jednom voze má i řadu dalších výhod. Pouze jeden člověk řídí, zatímco ostatní členové rodiny na palubě či kamarádi se mohou věnovat rozhovoru nebo stolní hře, třeba i s lahví piva v ruce. S jedním autem se dále snadněji parkuje. Předcházíte totiž situaci, kdy jeden vůz parkovací místo najde, zatímco druhý musí dalších 15 minut kroužit po okolí.

Řízení zvládne každý

K tomu, abyste odvezli sebe a dalších 8 osob v minibusu k moři, se nepotřebujete vracet do autoškoly. Postačí klasický řidičák skupiny B. Minibus je samozřejmě o něco větší než průměrné osobní auto. Rozdíl ale není tak markantní. Např. Ford Tourneo Custom na délku měří 5339 mm, což je méně než o půl metru více než Ford Mondeo Kombi (4867 mm). Při řízení minibusu překvapí více než dostatečná agilita a schopnost slušně zrychlovat (125 kW) i za hranicí maximální povolené rychlosti na dálnici.

Pokud vás možnost cestování minibusem zaujala, avšak žádný nemáte, nezoufejte. Minibusy jsou za výhodných podmínek k dispozici k zapůjčení, a to i během exponovaných letních měsíců. Standardně půjčovné zahrnuje také veškerá pojištění včetně asistenčních služeb a vybrané dálniční známky. V neposlední řadě je třeba říct, že pokud dovolenkovou cestu absolvujete s půjčeným vozem, svoje vlastní auto šetříte před opotřebením.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si minibus či obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.