Letní měsíce jsou ideálním obdobím k okořenění jinak suchozemského života v české kotlině. Většina z nás se na dovolenou vydává autem či letecky. Do některých atraktivních destinací se ale jinak než lodí nedostaneme. To ale není žádný problém. Cestu lodí zvládne kdokoliv, a to i osobním nebo třeba klidně obytným autem.

Nákup lodního lístku

Na Sardinii, Korsiku či třeba řeckou Krétu se nejrychleji dostanete letadlem. Velice zajímavou alternativou je ale jízda autem. Sice budete muset absolvovat plavbu trajektem. Ta vás ale, mimo jiné, ušetří nutnosti si vůz na místě půjčovat. Jednoznačně doporučujeme nákup lodních lístků řešit ještě před odjezdem na dovolenou. Chovají se totiž podobně jako letenky. Můžete mít štěstí, kdy jednoduše přijedete do přístavu a zanedlouho se již plavíte. Minimálně během exponovaných letních prázdnin ale toto nedoporučujeme. Jednak hrozí, že budete muset z kapsy vytáhnout mnohem více peněz (v některých případech i dvojnásobek toho, co byste zaplatili při rezervaci předem). Hlavně se ale klidně může stát, že prostě nebudou volná místa. Na vytížených linkách to ještě nemusí být vyloženě katastrofální. Existují ale destinace, do kterých loď vyplouvá jen třeba dvakrát či dokonce jednou týdně. A v takovém případě by asi z původně plánované dovolené asi moc nezbylo.

Určitě je vhodné zmapovat situaci kolem lodního přesunu. Zjistěte, kdy musíte být v přístavu (v naprosto drtivé většině případů vám při zmeškání trajektu lístky propadnou) a také jak dlouhá je plavba. V případě delších přesunů (např. plavba z italské Ancony do řecké Patry trvá téměř den) po vodě doporučujeme objednat si i kajutu, kde se v pohodě natáhnete a vyspíte (zejména pokud cestujete s dětmi). Řada společností nabízí celou řadu typů sedadel a kajut, jejichž ceny se mohou lišit i mnohonásobně. Nutno dodat, že svůj vůz musíte opustit a dostanete se do něj až v cílovém přístavu. To platí většinou i pro obytné vozy. Nicméně existují společnosti, které „kempování“ na palubě za určitých podmínek a v určitém období umožňují (Moby Lines na lince Piombono-Olbia-Piombono z italské pevniny na Sardinii).

Obytným autem na trajekt

Vstup (nebo lépe řečeno vjezd) na trajekty není zapovězený ani obytným vozům či karavanům. Jejich přeprava je nicméně většinou o něco dražší. Co je zásadní, při rezervaci po vás budou s velkou pravděpodobností požadovány rozměry vozu, které zjistíte ideálně v technickém průkaze, případně i na internetu. Rozhodně neplatí, že by se auta běžně před najetím na palubu přeměřovala. Pokud ale do rezervace zadáte délku do 6 metrů a do přístavu přijedete se 7,5m integrovaným obytným vozem, asi si vás zaměstnanci lodní společnosti všimnou.

Cesta může být cílem

Pokud máte malé děti, které ještě nikdy trajektem nejely, rozhodně výlet po vodě doporučujeme. Na větších lodích bývá zpravidla velice dobrá infrastrukturaobchody, kavárny, cukrárny, dětské koutky, někdy dokonce i kina či živá hudba. Takže se rozhodně nemusíte bát, že byste své ratolesti měli po celou dobu jízdy na krku. A co víc, dovolenou lze naplánovat tak, že využijete více lodních linek (např. obrovská loď + menší loď, krátká trasa + dlouhá trasa, noční přejezd + denní přejezd atd.). Níže několik z mnoha alternativ:

  1. Ancona (sev. Itálie) -> Patra (Řecko) -> týden na řecké pevnině + přejezd autem do přístavu Pireus v Aténách -> Kréta -> týden na Krétě -> Pireus ->Igoumenitsa (záp. Řecko) -> Bari (již. Itálie) -> autem do ČR
  2. Benátky -> Corfu -> týden na Corfu -> Brindisi (již. Itálie) – > autem do ČR
  3. Salerno (již. Itálie) -> Catania (Sicílie) -> týden na Sicílii + přejezd do Palerma -> Janov (sev. Itálie) -> autem do ČR (klidně přes Alpy)

Velmi dobrým pomocníkem při vyhledávání lodních linek po Evropě je např. web ferries.gr kombinující středomořské linky obsluhované více společnostmi.

Karavan nebo obytný vůz na cestu vám půjčíme, stačí se ozvat