Jistě, milionové davy Evropanů v těchto dnech míří za teplými vodami Středomoří. A pokud se k nim přidáte, určitě nic nezkazíte. Máte-li ale při plánování dovolené v hledáčku zážitky, se kterými se jen tak někdo nepochlubí, přinášíme hodně zajímavý tip. Co takhle vydat se po vlastní ose na Island?

Zážitek, na který se nezapomíná

Do země ohně a ledu, na Island, se pohodlně a hlavně rychle dostanete letadlem. Již asi tři desetiletí ale existuje alternativa, kterou představuje trajekt, na který se můžete nalodit i se svým autem, obytňákem, minibusem či karavanem. Jízda trvá dna dny a odměnou za její absolvování vám bude, mimo jiné, i to, že pak za dech beroucími krásami odlehlého ostrova dojedete po vlastní ose, aniž byste si zde museli půjčovat auto. A vydáte-li se na Island obytňákem, ušetříte za ubytování.

Je libo zastávka na Faerských ostrovech?

Trajektové spojení na Island zajišťuje menší rejdařská společnost Smyril Line. Trajekt vyjíždí z dánského přístavu Hirtshals a míří do obtížně vyslovitelného a ještě komplikovaněji se píšícího východoislandského přístavu Seyðisfjörður. Kromě přímého spojení si můžete cestu rozdělit na dvě části se zastávkou na tajuplných Faerských ostrovech. Cena dopravy na Island se na první pohled jeví jako poměrně vysoká. Čtyřčlenná rodina totiž zaplatí za přepravu osob, obytného auta a za kajutu dohromady kolem 2000 eur (52 000 Kč) – závisí na typu kajuty, délce vozu apod. Když si však uvědomíme, že běžná cena letenky na Island se pohybuje kolem 7 tisíc korun a že díky vlastnímu vozu na Islandu ušetříme za půjčovné a u obytňáku i za ubytování, nejspíš shledáme, že o přemrštěnou cifru nejde. A co víc, uvedená cena platí pro hlavní sezonu. Pokud se do země ledu a ohně vydáte jindy – lodě jezdí po celý rok – zaplatíte méně. V zimním období vás totéž vyjde jen na 800 eur (21 000 Kč).

Krásy Islandu na dosah

Trvale na Islandu žije tolik lidí jako v Brně. Rozlohou je ale větší než Česká republika. Vzhledem k jeho odlehlosti (a tedy délce cesty lodí) a velikosti doporučujeme pobyt v minimální čisté délce (bez cesty) 2 týdny, ideálně i více. Nabízí se samozřejmě otázka, kam se na Islandu vydat. Dech beroucí scenérie jsou tu na každém kroku a vypichovat ty nejlepší je nesmírně náročné. I přesto se ale o to pokusíme.

Landmannalaugar neboli Duhové hory

Duhové hory na Islandu jsou mnoha cestovateli považovány za jedno z nejscéničtějších míst světa. Svoji přezdívku si vysloužily pro svoji místy až psychedelickou pestrobarevnost a ačkoliv jsou hůře dostupné, zamíří sem podstatná část návštěvníků ostrova. Hory nabízí téměř nekonečné možnosti pěší turistiky po značených i neznačených trasách s tím, že ty neznačené převažují. Velmi působivá je kombinace barev, ledu a kouře, který se z útrob sopečného ostrova tlačí. Některé trasy jsou vícedenní.

Gejzíry a zase gejzíry

Island patří mezi vulkanicky nejaktivnější místa světa. Ze země se tu kouří takřka na každém kroku. Geotermální energie mají ostrované tolik, že neví, jak ji využít. Ostatně pokud přemýšlíte, odkud se slovo „gejzír“ vzalo, odpovědí na tuto otázku bude další tip, kterým je oblast kolem městečka Geysir asi 70 kilometrů od Reykjavíku. Nachází se zde nespočet horkých pramenů – a také celoročně otevřený kemp, kde se můžete ubytovat vy i vás obytný automobil.

Jedny z nejkrásnějších pláží Evropy jsou…na Islandu

Nevěříte, co? Pak doporučujeme zavítat na východ ostrova k Vestrahorn. V pozadí pláže s černým pískem najde kouzelně nasvětlené hory, které se v písku zrcadlí. Až zlověstně – ale o to krásněji – působí černý písek i na pláži Reynisfjara na samém jihu ostrova u městečka Vík. Obě pláže jsou bez problémů dostupné po hlavní pobřežní cestě.

Přistupujte k přírodě s respektem

Island je jedním z mála míst světa, kde cítíte v podstatě neustále sílu přírodní živlů. Při pohybu po ostrově tak doporučujeme obezřetnost a jistou rezervovanost. Na mnoha plážích vás mohou překvapit tzn. sneaker waves, vlny, které z ničeho nic přijdou a udělají si výlet o několik metrů dále do vnitrozemí. V lepším případě pak fotografující turista dostane spršku 10stupňovou vodou.

Na Islandu se rychle mění počasí a sněhové bouře nejsou ve vnitrozemí neobvyklé ani v letním období. Na mnoha místech – včetně těch frekventovaných, kde byste to nečekali – pak může haprovat či úplně absentovat mobilní signál. Prostě, nacházíte se v zemi, kde se za chyby platí. O to krásnější jsou ale zážitky z ní.

Cestujte s našimi karavany nebo obytnými vozy. Stačí nás jen kontaktovat