Vyrážíte-li letos na Jadran či třeba na Francouzskou riviéru, co takhle udělat si drobný road trip přes Alpy? Pokud vyberete správnou cestu, naskytnou se vám jedinečné pohledy, na které se nezapomíná. Jednoznačně doporučujeme průjezd některým ze slavných alpských průsmyků.

Silvretta-Hochalpenstraße

22,3km dlouhá alpská silnice Silvretta-Hochalpenstraße se vine až do výšky 2032 metrů nad mořem (průsmyk Bielerhöhe). Jakmile dorazíte do nejvyššího bodu, bude vám odměnou pohled na tyrkysové vody místního horského jezera, po jehož okraji si můžete dopřát pohodovou vycházku. Při troše štěstí narazíte na pasoucí se koně a krávy, což jistě vykouzlí úsměv na tváři vašim dětem. Na 22,3km dlouhé scénické silnici budete muset zdolat 34 šikan s tím, že maximální úroveň stoupání bude 12 %. Ale nebojte, vaše auto a dokonce i obytný vůz to zvládne. A každoročně to zvládají i nablýskaná historická auta. Jezdí se tu totiž veteránská Silvretta Classic RallyePrůsmyk Bielerhöhe je hraničním místem mezi Vorarlberskem a Tyrolskem.

Švýcarský průsmyk Furka známe např. z bondovky Goldfinger

Nejvyšší bod průsmyku Furka leží ve výšce 2429 metrů nad mořem. Projet průsmykem vyžaduje – zejména pokud jedete v prostorově výraznějším autě či třeba obytňáku – mít oči na šťopkách. Cesta je poměrně úzká, neuvěřitelně klikatá, vyhýbací místa jsou nutností. Na několika místech navíc absentují patníky a svodidla. O to působivější je ale zážitek. Člověk se nemůže divit filmařům, že v průsmyku Furka natáčeli např. slavnou bondovku Goldfinger z roku 1964, ve které si to Bondův stříbrný Aston Martin štráduje za běloskvoucím předprodukčním Fordem Mustang 1. generace. Podobně jako u Bielerhöhe se můžete i v oblasti průsmyku Furka ubytovat, pakliže se vám místní panoramata zalíbí a neodoláte.

Umbrail je nejvyšším horským průsmykem s pevným povrchem ve Švýcarsku

Ve výšce 2501 metrů nad hladinou moře a na samém východní okraji Švýcarska se nachází průsmyk Umbrail. Vzhledem k nadmořské výšce nepřekvapí sněhová pole, která se kolem silnice nacházejí v podstatě celoročně (mění se pouze jejich rozsah). Působivé jsou také sněhové závěje, jejichž výška i v létě běžně dosahuje 2 metrů. Umbrail spojuje švýcarské Santa Maria a slavné italské středisko Bormio. Otevřený je ale zpravidla pouze od června do září, na což je nutné pamatovat při plánování výletu. Velkou předností Umbrailu je jeho relativní nevytíženost. Není totiž ničím neobvyklým, že si křivolaké silničky po několik kilometrů užíváte jen vy sami, což se rozhodně nedá říct o nedalekém Passo del Stelvio. Průsmyku, o kterém svého času básnil Jeremy Clarkson z Top Gear. Na druhou stranu, pravda, Stelvio vás vyveze až do 2757 metrů nad mořem. Vyšší už je pouze Col de l’Iseran ve Francii (2770 m).

Projeďte si horské průsmyky v našich obytných vozech či karavanech nebo nám pošlete svůj dotaz