V Evropě nalezneme tisíce autokempů, které posádce obytného auta či karavanu poskytnou výborné útočiště. Ovšem nutno říct, že autokempy nejsou jedinou alternativou. Jste-li dobrodruzi, můžete vyzkoušet spaní tzv. na divoko (tj. ve volné přírodě). Zlatou střední cestou jsou pak vyhrazená parkoviště pro obytná auta. Velkou popularitou si získává také „kontrolované“ spaní na divoko na cizím pozemku s předchozím souhlasem jeho majitele.

Kempy jsou super, ale…

Evropa se pyšní mimořádně rozvinutou infrastrukturou pro cestovatele v obytných vozech či s karavanem. Na výběr je z mnoha tisíců kempů – přímořských, horských, luxusních, spartánských, některé kempy jsou dokonce v provozu i v zimě. Některým kolegům z řad nezávislých cestovatelů ale imponuje něco jiného. Milují přírodu a pocit volnosti, který jim pobyt v ní poskytuje. Někteří se dokonce trošičku vyžívají v adrenalinu, zda je při pobytu na divoko někdo přistihne či ne. Pobyt mimo vyhrazená zařízení je totiž v řadě evropských zemí zakázán.

Při kempování úplně na divoko na sebe příliš neupozorňujte

Nádherná příroda, čistý vzduch, celoročně sněhem pokryté vrcholky hor a tyrkysové mořské fjordy zakusující se hluboko do vnitrozemí. Ano, bavíme se o Norsku. A zmiňujeme jej proto, že jde o zemi zaslíbenou pro každého, kdo chce zakusit, jak chutná kempování na divoko. Norové nemají žádná legislativní omezení pobytu ve volné přírodě. A dosti benevolentní je i sousední Švédsko. Skandinávské země jsou ale v tomto ohledu výjimkou. Zbytek Evropy divoké kempování přinejmenším reguluje. Např. ve Švýcarsku je pak výslovně zakázáno s tím, že za porušení zákazu hrozí citelné pokuty.

Pravdou nicméně je, že pokud na sebe nebudete vyloženě upozorňovat (např. hlukem) a v daném místě strávíte jen jednu noc, váš pokus o sounáležitost s přírodou potrestán nebude. Berte ale na vědomí, že s nabytou svobodou jde na vaše bedra i zodpovědnost.

Při kempování na divoko doporučujeme držet se desatera

Rozhodnete-li se pro tzv. wild camping, dbejte prosím následující desítky rad a tipů.

  1. nebuďte příliš hluční
  2. zajistěte, aby v místě nezůstaly žádné odpadky
  3. velký pozor si dejte, pokud cestujete s dětmi. V divoké přírodě jim hrozí zranění od pádu např. ze skály až po uštknutí jedovatým hadem
  4. velmi opatrně manipulujte s ohněm či horkými předměty (týká se i např. grilování). Zejména v zemích, jako je Španělsko či Itálie, hrozí, že nedopatřením rozpoutáte lesní požár.
  5. zajeďte na místo, kde nebudete na očích. Je určitě vhodnější ukrýt se dále od hlavní cesty
  6. neblokujte vjezd či výjezd (to se týká i třeba lesních cest využívaných např. správci lesů)
  7. snažte se působit co možná nejpokorněji (např. nerozmisťujte kempingový nábytek daleko od vozu). Pokuste se na člověka, který by vás mohl najít, působit jako citliví návštěvníci, nikoliv agresivní okupanti.
  8. nepřeceňujte možnosti svého auta. Dodržujte bod 5 výše. Zároveň ale pozor na to, aby vás nepřekvapil terén. Od obytného auta nemůžete čekat takovou hbitost jako od klasického osobáku či dodávky. A prostorově náročnější je i otáčení. Přistupujte s respektem ke každému klesání. S velkou pravděpodobností jej budete muset vyjet nazpět.
  9. neberte to, co není vaše. Na řadě míst člověk těžko zjistí, zda jsou státní, či někomu patří. A i ta největší divočina může být soukromým pozemkem. Riziko konfrontace s majitelem zbytečně navyšujete tím, že v místě požíváte např. rostoucích plodin, sbíráte houby apod.
  10. při konfrontaci s majitelem či policií postupujte maximálně defenzivně. Nezapomínejte, že jste v daném místě hostem. V případě, že vás navštíví státní orgán či majitel pozemku, slušně jej poproste, zda byste na místě s příslibem zachování čistoty nemohli zůstat. Pokud ne, sami nabídněte, že odjedete.

Parkoviště pro rekreační vozidla

Výborným způsobem, jak se vyvarovat rizika spaní zcela na divoko, je využít některé z tzv. stellplatzů neboli parkovišť pro obytná auta. Jde o místa, která nenabízejí všechny služby autokempu (byť elektřinu, vodu a třeba wifi tu obvykle najdeme), a jsou tedy podstatně levnější, někdy zcela zadarmo. Alternativním označením téhož jsou pak tzv. RV parky (RV=recreational vehicle). V některých zemích (zmiňme třeba Švédsko) nalezneme i jakási tábořiště pro rekreační vozy, která nenabízejí infrastrukturu vůbec žádnou a bývají zpravidla zdarma. Vynikajícím způsobem, jak najít vhodné příbytiště pro obytné auto i posádku, jsou vedle internetu i mobilní aplikace. Zmiňme třeba ADAC Camping / Stellplatz 2018 či Womo-Stellplatz.Eu Pro.

Kempování na divoko na cizím pozemku se souhlasem majitele

Velice zajímavou alternativou ke kempování úplně na divoko je domluvit se s majitelem pozemku na přespání. V takovém případě totiž ve „volné“ přírodě spát můžete i v jinak striktních zemích (např. ve Švýcarsku).

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si minibus či obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.