„To je bezva. Já se vyspím, ty řídíš. A když se ráno probudím, budeme na Azurovém pobřeží“. Asi takto nějak uvažují nezávislým cestováním nepolíbení motoristé, kteří se až posléze dozví, že spaní není za jízdy povoleno. A i kdybychom odhlédli od rizika pokuty, využívání lůžek během cesty rozhodně nedoporučujeme. Díky absenci pásů by mohlo i pouhé prudké brzdění způsobit zranění.

Za spaní během jízdy hrozí pokuta. Především je ale nebezpečné

Zatímco běžná sedadla jsou vybavena bezpečnostními pásy, které při nehodě cestujícího zadrží, ve spacím prostoru žádné takové bezpečnostní prvky nejsou. Navíc pokud ležíte hlavou ve směru jízdu, při případné kolizi hrozí, že jí narazíte přímo do přepážky. Nutno říct, že obytná auta nabízejí velmi dobrou úroveň ochrany v prostoru původní kabiny. Samotná nástavba ale kinetickou energii pohlcuje podstatně hůře. Není se tedy čemu divit, že je spaní v obytných autech i karavanech během jízdy zakázáno. Zraněním mohou skončit i menší kolize a dokonce i prudké brzdění, které navíc ani nemusí být zaviněné řidičem obytňáku.

Obytňák není sanitka

Určitou analogií vůči obytnému autu a jeho spacímu prostoru mohou být sanitky. I zde ošetřovaný pacient leží. Je nicméně „přikurtovaný“ ke speciálnímu lůžku, které je pro takové použití navrženo a které je vybaveno bezpečnostními pásy (řada sanitních vozů navíc využívá původní karoserii dodávky). V obytňáku ani v karavanu takové lůžko nenajdeme.

Rizikem je i náraz zezadu či zboku

Prostor, ve kterém se nacházejí sedadla pro jízdu, je u kvalitních obytných vozů dobře chráněn vůči všem typům nárazu. V obytné nástavbě však není – a z technického hlediska ani nemůže být – ochrana posádky tolik sofistikovaná. Velmi nešťastně tak může kromě „běžného“ čelního střetu skončit i boční náraz jiného vozidla, případně náraz zezadu. Spaní v obytném prostoru (tedy mimo sedadla určená pro jízdu), tak rozhodně nedoporučujeme. A nedoporučovali bychom jej ani tehdy, kdyby náhodou bylo povoleno (což není a nejspíš nikdy nebude).

Přejeme šťastnou cestu, ať už jedete na dovolenou s minibusem či obytným vozem.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.