Hrady na Balkáně vás uchvátí

Pokud vás chladná zářijová rána uvádějí do rozpaků, co takhle vypravit se ještě na chvíli na jih? Pokud jste fanoušky historie a zároveň máte rádi nevyšlapané cesty, zveme vás k úchvatným hradům nacházejícím se na Balkánském poloostrově.

Hrad Bran, Rumunsko

Bran, patrně nejslavnější a nejnavštěvovanější hrad v Rumunsku, byl založen v roce 1377 na místě pevnosti, která zde stála minimálně od počátku 13. století. Její konstrukce ale nebyla nikterak sofistikovaná, a v roce 1242 stavba neodolala nájezdu Mongolů. Na počátku své existence hrad sloužil uherským králům k obraně před rozpínající se Osmanskou říší. Od roku 1920 zde sídlili panovníci Rumunského království. V roce 1948 jej nicméně zkonfiskovali komunisté, kteří se dostali k moci. Hrad byl v restituci v roce 2006 vrácen potomkům původních majitelů, kteří zde zřídili muzeum.

Bran si vysloužil přezdívku „Drákulův hrad„, jelikož se velice podobá hradu, na kterém přebývá upír Drákula z románu Brama Stokera. Mimochodem Vlad III. Tepes (Napichovač) nebo také Vlad Dracula byla skutečná historická postava, která se do dějin zapsala nekompromisním přístupem k nájezdníkům a zločincům, ale zároveň také spravedlivostí. Vlad III. většinu zločinů trestal naražením na kůl a nevybíravě přistupoval také k žebrákům či třeba k cikánům. Ale nechme dějiny dějinami, Bran je hlavně neuvěřitelně malebný a nachází se v pohádkové „divočině“ brašovské župy v centrálním Rumunsku (cca 120 km od Bukureště).

Hrad Tsarevets, Bulharsko

O nějakých 250 kilometrů jižně se nachází další z pohádkových balkánských hradů, bulharský Tsarevets. Přesněji řečeno jde o rozsáhlou pevnost, která od konce 12. až do konce 14. století sloužila k obraně středověkého hlavního města Druhého bulharského království Veliko Tarnovo. V komplexu najdeme pozůstatky několika set domů, téměř 20 kostelů či královského paláce. V komplexu probíhají divácky velice atraktivní audio-vizuální show, které turistům přiblíží historii místa i celého Bulharska. A zmiňme ještě perličku: podle pevnosti je pojmenována část poloostrova Trinity na Antarktidě.

Pevnost Kalemegdan, Srbsko

Kalemegdan nebo také Bělehradská pevnost je nejnavštěvovanější turistickou atrakcí v Srbsku. Jde o místo, na kterém je mimořádně patrné střídání mnoha kultur (v místě proběhlo přes 100 bitev). První zmínka pochází již z 3. století před Kristem, kdy prostor při soutoku Sávy a Dunaje obsadili Keltové a pojmenovali jej Singidunum. Kelty po čase vytlačili Římané, kteří zde postavili pevnost, jejímž účelem bylo střežit hranice Římské říše a barbarské střední Evropy. Na přelomu 4. a 5. století Římany vytlačili Gótové, po nichž následovala Byzantská říše, Bulhaři, opět Byzantská říše, až se ve 12. století stalo majetkem nově vzniklého Srbského státu. Město bylo obléháno Turky. V 18. století mu krátce vládli také Rakušané.

V rámci objektu se kromě výborných panoramatických výhledů na Bělehrad můžete těšit na nespočet věží, kostel, kapli, sochy, ale také galerie, muzea a parky.

Pevnost Lovrijenac, Chorvatsko

S výše popsanými hrady a pevnostmi krásně kontrastuje Lovrijenac, pevnost, která se zvedá z 37 metrů vysoké skály přímo u Jaderského moře. Pevnost Lovrijenac, která se těší přezdívce „Dubrovnický Gibraltar“, sehrála důležitou roli při obraně Dubrovníku především před Benátčany. Ti se o vybudování pevnosti na totožném místě měli pokusit již začátkem 11. století. Místní obyvatelé se jim ale postavili. Pokud se přesuneme do současnosti, nebude velkým překvapením, když řekněme, že dnes je Lovrijenac především turistickou atrakcí a také důležitým kulturním bodem v Dubrovníku. Pravidelně se zde konají festivaly, hraje se zde divadlo. A jen tak mimochodem: věděli jste, že se zde natáčel seriál Hra o trůny? Pokud ne, pak vězte, že Lovrijenac si vybrali producenti seriálu coby předlohu pro hrad Red Keep (Rudá bašta) (viz video níže).

Balkán slibuje parádní zářijovou dovolenou

Zatímco do české kotliny v průběhu září přichází první ranní mrazíky, jižněji položený Balkán si i nadále užívá léta. V Dubrovníku pak na vás čeká stále vyhřáté moře a teploty vzduchu nad 25 °C. Plusem je také to, že jedete mimo sezónu, což znamená méně turistů, kratší (či žádné) fronty před turistickými atrakcemi a také levnější vstupné i ubytování.

Ideálním dopravním prostředkem je osobní auto. Případně, jede-li vás více, doporučujeme zvážit minibus. Na své si na Balkáně přijdou i milovníci nezávislého cestování obytnými vozy a karavany. Infrastruktura sice není tak rozvinutá jako v západní Evropě. Autokempů ale i zde najdeme dostatek. Genius loci maximálně využívá např. Vampire Camping Bran nacházející se kousek o mýty opředeného hradu. O tom, že by některý z dubrovnických kempů odkazoval na seriál Hra o trůny, nevíme. Že byste ale nenašli útočiště, nehrozí. Kempů otevřených i začátkem podzimu v oblasti najdete řadu.

Prožijte příjemný podzim na cestách s našim minibusem či obytným vozem.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.