Portugalsko a Španělsko se svými hrady, které jsou zapsané v UNESCO

Evropský kontinent možná nemá nejvyšší hory ani nejdelší řeky světa. Pokud ale jde o úchvatné historické hrady a zámky, mohou mu ostatní části světa konkurovat jen stěží. My jsme si pro vás připravili pár zajímavých tipů s tím, že půjde o hrady nacházející se výhradně v jihozápadní části Evropy. Takže pokud vás zajímá historie a zároveň byste se rádi ještě trochu ohřáli, cestujte s námi.

Palác Pena, Portugalsko

O hradech, jejichž primární funkcí byla obrana území, by se dalo říct ledasco. Ale že by zrovna hrály všemi barvami, zase tak běžné není. Ale ani nemožné, jak dokazuje Palác Pena nacházející se poblíž Lisabonu. Rozsáhlý hradní komplex se nachází jak jinak než na kopci (v tomto případě zalesněném) s tím, že oko turisty zaujme už z velké dálky svou pestrobarevností. Fasády hradu z období romantismu jsou zbarveny šedě, béžově, hnědě, žlutě a sytě červeně. Střecha je na několika místech dokonce růžová. A to je hodně překvapivé architektonické řešení, i pokud vezmeme v potaz, že dříve byla růžová barva symbolem boje a síly. Veřejně přístupný hrad se nachází v pohoří Serra de Sintra, které figuruje na seznamu UNESCO.

Hrady Alcazar, Peñafiel a Olite, Španělsko

Když už budete na cestě do Portugalska, zastavte si také na hradě Alcazar nacházejícím se asi 50 kilometrů severně od Madridu u městečka Segovia. Hrad byl vybudovaný v roce 1122. Svůj aktuální vzhled nicméně získal až v 19. století během rekonstrukce. Při pohledu ze západu kontury hradu silně připomínají příď lodi s tím, že iluzi ještě umocňují hradní věže připomínající lodní komíny. Chybí jen Leonardo DiCaprio a Kate Winslet. Hrad tyčící se na skalním útese se nachází ve více či méně zalesněném terénu. Alcazar je veřejně přístupný.

Mimochodem Španělsko je vzhledem ke své historii opravdovou baštou pro milovníky historie. Hradů zde najdeme stovky. Po cestě se nachází třeba hrad Peñafiel (nedaleko města Valladolid), v jehož útrobách najdeme, mimo jiné, také muzeum vína. Zajímavostí je, že i Peñafiel svým tvarem připomíná loď. Západně – poblíž města Pamplona – pak najdeme hrad Olite. Ve středověku šlo o jeden z nejluxusnějších hradů v Evropě, v jehož interiéru se zlatem rozhodně nešetřilo.

Carcassone, Francie

Při cestě do Španělska a dále Portugalska se určitě zastavte v Carcassone. Rozsáhlý komplex je spíše než hradem jakýmsi hradním městem, které navíc vyniká mimořádnou historickou zachovalostí. Od roku 1997 jej najdeme na seznamu UNESCO. Ve středověku pevnostní město požívalo značné náboženské svobody, důsledkem čehož proti němu papež Inocenc III. v roce 1208 nařídil křížovou výpravu. Hrad najdeme v jižní Francii mezi přímořským Narbonne a městem Toulouse. Moře je vzdáleno asi 30 kilometrů.

Parádní turné po hradech pomocí obytného auta

V okolí uvedených historických památek máte na výběr z celé řady ubytovacích zařízení – luxusních hotelů, běžných hotelů, rodinných penzionů, hostelů i ubytování v soukromí (např. přes airbnb.com). Alternativou pak je nezávislý pobyt na palubě svého či vypůjčeného obytného auta. Infrastruktura pro nezávislé cestovatele je ve Španělsku velmi dobrá. Vhodný autokemp můžete vyhledat např. pomocí některé z mobilních aplikací (ADAC Camping/Stellplatz, ACSI Campsites Europe atp.).

Prodlužte si prázdniny a léto v našem minibuse či obytném voze.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.