Objevujte švýcarské jeskyně

Ne každý je nadšeným speleologem. Někomu mohou při pomyšlení na pobyt v jeskynních prostorách dokonce vstávat vlasy hrůzou. My nicméně věříme, že těch z vás, které naše jeskynní cestovatelské tipy zaujmou, bude většina.

V jeskyních se na roční období nehraje

Ve velkém množství jeskyních systémů je více či méně stabilní teplota a prostředí. Je tedy jedno, v jakém ročním období je navštívíte. Minule jsme pro vás vybrali jeskyně při Jadranu. Dnes bychom vás rádi pozvali do fascinujících jeskyní neméně fascinujícího Švýcarska.

Jeskyně Réclére

Hojně navštěvované krápníkové jeskyně se nacházejí na severozápadě země jen několik set metrů od francouzské hranice. Z Basileje je to do Réclére asi 60 km. V jeskynním systému nechybí početné stalagmity a stalaktity, z nichž některé připomínají lidské bytosti. Prohlídka trvá hodinu a dospělí za ni zaplatí 9 CHF, děti 6 CHF. Stejně jako do drtivé většiny jeskyní je potřeba si vzít teplé oblečení. Po celý rok tu naměříte kolem 7 °C.

Když už budete v Réclére, doporučujeme zavítat také do prehistorického parku, kde se vaše děti mohou vydovádět u rozličných modelů dinosaurů, mamutů a dalších prehistorických zvířat.

Grotte aux Fées St-Maurice – Jeskyně víl sv. Mořice

Na jihozápadě Švýcarska, tedy již v Alpách, se nachází pozoruhodná jeskyně Grotte aux Fées St-Maurice. Kromě podzemního jezera, snad 50 metrů vysokého a z ledovce napájeného vodopádu se můžete těšit také na Studnu víl. O té pověst říká, že každého, kdo do ní ponoří svoji levou ruku, odmění splněním přání. Pokud chcete i vyzkoušet, zda je pověst pravdivá, máte čas až do 15. listopadu, kdy bude jeskyně pro veřejnost až do 15. března uzavřena. Nutno dodat, že prohlídka jeskyně je ve srovnání s jinými fyzicky poměrně náročná. Pokud ale nemáte pohybová omezení a jste aspoň v trochu dobré kondici, „víly“ z vás duši neservou.

Na rozdíl od kopcovitého a příjemně klenutého pohoří Jura, ve kterém se nachází jeskyně Réclére, je prostředí v oblasti Jeskyně víl sv. Mořice již velehorské. Slavný ledovec Les Diablerets je vzdálen asi 10 km. Fotogenická čtyřtisícovka Mattehorn je odsud vzdušnou čarou zhruba 40 km. Abychom vyloučili případné nedorozumění, jeskyně se nenachází poblíž světoznámého střediska St. Moritz.

Jeskyně Hölloch je nejdelší v západní a střední Evropě a jedna z nejdelších na světě

Švýcarsko je neobyčejnou zemí. Najdeme zde několik „nej“ včetně nejdelší jeskyně v západní a střední Evropě. Tou je Hölloch, jehož známé chodby dosahují souhrnné délky kolem 200 km (údaje se v různých zdrojích liší). Unikátní je i její hloubka, která dosahuje téměř 1 kilometru. Jeskyně byla až donedávna považována za nejrozsáhlejší na světě. Aktuálně nicméně triumf s obrovským přehledem drží Mamutí jeskyně v USA (délka známých prostor přes 600 km). V Evropě je na prvním místě Optimistická jeskyně na Ukrajině.

Jeskyně Hölloch je přístupná po celý rok. Nachází se v centrálním Švýcarsku poblíž vesničky Muotathal. Co by kamenem dohodil je to odsud do známého zimního střediska Hoch-Ybrig. Kromě klasické prohlídky si v jeskynních prostorách můžete uspořádat vypečenou teambuildingovou akci, konferenci či přednášku, dopřát si to nejlepší z místní gastronomie či třeba zorganizovat cocktail party.

A když už budete zde, co takhle dopřát si zároveň výlet do prosluněného kantonu Graubünden?

Na parádní výlet se můžete vydat vlastním autem či obytňákem, příp. můžete využít služeb naší půjčovny. Cestuje-li vás více, může být velmi zajímavou alternativou minibus.