Je až neuvěřitelné, jaká úroveň komfortu vás může hýčkat uvnitř moderních obytných aut, a to i přesto, že vám k řízení velké většiny z nich postačí klasický řidičák na auto. Tetris, který výrobci předvádí zejména v obytných jednotkách, je skutečně pozoruhodný. Ovšem pozor, to rozhodně neznamená, že bychom si do auta mohli bez obav nabalit ledasco!

Co je to ta doložnost?

Užitečné zatížení (také užitečná hmotnost)  neboli doložnost u obytných aut označuje maximální hmotnost, kterou můžeme do vozu naložit, aniž by došlo k překročení maximální přípustné hmotnosti. Doložnost tedy rovná se rozdílu maximální přípustné hmotnosti a pohotovostní hmotnosti. Jde o zásadní údaj, který byste u svého, případně u půjčeného obytného auta měli dobře znát. Pokud vás totiž zastaví policisté a zjistí „nadváhu“, s velkou pravděpodobností vás bude čekat pokuta, a to i v řádu stovek eur (zejména pokud nemáte řidičský průkaz na nákladní vůz). Mimo to je pravděpodobné, že vám policisté umožní pokračovat v cestě až tehdy, kdy hmotnost vozidla klesne pod maximální povolenou hranici (jen si představte, že voláte známým, aby vám na rakouské odpočívadlo přijeli vyzvednout věci).

A překročení maximální přípustné hmotnosti může mít nepříjemnou dohru i v případě nehody. Zjistí-li se totiž, že jste řídili přetížený obytňák, nelze vyloučit, že pojišťovna odmítne plnění. Technicky vzato totiž řídíte auto, na které nemáte řidičské oprávnění.

Užitečná hmotnost se běžně pohybuje kolem 600 kg, ale může být i výrazně nižší

Hodnotu užitečné hmotnosti si před odjezdem dvakrát ověřte, ať už se na cesty vydáváte vlastním, nebo půjčeným obytným vozem (v sériózní půjčovně půjde o jednu z prvních informací, kterou vám sdělí). Nutno také říci, že doložnsot bývá výrazně ovlivněna výbavovým stupněm auta, tzn. stejná značka a stejný model mohou mít kvůli jiné výbavě rozdíl v doložnosti i přes 200 kg!

Ve standardní výbavě mívají obytná auta užitnou hmotnost kolem 600 kg, což se může jevit jako hodnota, kterou lze překonat snad jen tak, že v autě povezete 300kg ebenové akustické piáno a 30 bas piva k tomu. Ale nenechte se mýlit! Do doložnosti se totiž započítávají, mimo jiné, i následující:

  • posádka – 4 osoby kromě řidiče, každá váží standardních 75 kg -> 300 kg (řidič je již započítaný)
  • jízdní kola – 4 x 15 kg -> 60 kg
  • držák na kola15 kg
  • markýza, klimatizace, kempingový nábytek, větší lednice – klidně přes 100 kg, atd.

Už nyní jsme téměř na půl tuně, a to v autě zatím nemáme ani kytaru k táboráku, ani jeden půllitr. Jistě, možná pojedete jen dva, možná to bude bez kol a lednice vám postačí základní, takže hmotnost nepřekročíte. I tak ale vidíte, že nabobtnat přes 3,5 t je velice jednoduché.

Přejeme vám spoustu šťastných kilometrů a věříme, že se do nezávislého cestování zamilujete tak jako my před mnoha lety.