tipy, než vyrazíte do Skotska

Jen málokde jinde v Evropě najdeme mezi slovy „malebný“ a „drsný“ tak tenkou hranici jako ve Skotsku. Mamutí podíl na tom mají i časté změny počasí, které jsou pro sever Velké Británie typické. Jistě, Skotsko není pro každého. Nicméně pokud vás severské dálavy lákají a trocha větru a deště vás nerozhodí, nenajdete žádné jiné místo, které by se Skotskem sneslo srovnání. A co víc, jde o oblast velice zaslíbenou nezávislému cestování. Na mnoha místech je tolerováno i tzv. kempování na divoko, byť je pravda, že musíte dodržet předepsanou vzdálenost od silnice či zastavěných ploch. Každopádně obytných aut na zdejších cestách potkáte spoustu, a to nejen během letní sezony!

Jízda v levém pruhu

Jakkoliv mohou být Britské ostrovy terčem jízlivé kritiky a posměšků, nalevo jezdí více než třetina světové populace v asi 75 zemích. To ale samozřejmě nemění nic na tom, že usednout za Kanálem na sedačku řidiče představuje výzvu. Nicméně pokud se jí nezaleknete, otevírají se vám tisíce dveří, který by při cestování (zájezdovým) autobusem či vlakem zůstaly zavřené na petlici. Určitě doporučujeme používat navigaci (Velká Británie je stále v EU, takže za roaming a data neplatíte), která vám pomůže i s orientací na kruhových objezdech, komplikovanějších křižovatkách apod. Pokud jste nalevo nikdy neřídili, bude asi prvních sto kilometrů hodně náročných. Nicméně hlava si velmi rychle zvykne a než dojedete do Skotska (z Anglie je to ještě pěkný kousek), budete mít místní provoz v ruce. I přesto ale nepolevujte v pozornosti. Právě v tuto chvíli, kdy opadla prvotní tréma a člověk má pocit, že „už to dává“, je riziko, že na nenadálou situaci zareagujete jinak, než byste měli. Prostě co si budeme vykládat, ale roky jezdění vpravo zanechaly otisk.

Každopádně cesta obytňákem z ČR do Edinburghu může včetně převozu přes Eurotunnel (nejrychlejší varianta s cenou kolem 330 eur za oba směry) zabrat i 24 hodin. Alternativu představuje jízda trajektem, která je sice zejména pro děti fajnovým zážitkem. Nicméně v případě nepříznivého počasí se pohledem na křídové útesy u Doveru příliš nepokocháte. Ať už Lamanšský kanál překonáváte jakkoliv, doporučujeme si cestu do Skotska rozdělit na dvě části, a to i tehdy, řídí-li vás víc. Kde bude první zastávka, je jen na vás.

Den v Edinburgu a pak hurá do Vysočiny

Edinburgh je zhruba tak velký jako Brno. Atraktivní je zejména jeho centrum, jemuž dominuje rozsáhlý středověký hradní komplex. Určitě nevynechejte procházku po ulicích spojujících hrad a královský palác Palace of Holyroodhouse. Tyto ulice se souhrnně označují jako Royal Mile, tedy královská míle. Jejich celková délka je totiž zhruba jedna skotská míle (asi 1,8 km). Hned za Holyroodhouse se rozprostírá velký park, v němž můžete mezi celoročně sytě zelenou vegetací načerpat energii po dlouhé cestě autem z Česka. Edinburgh je coby nádherné přístavní město s vlastní pláží hojně navštěvováno turisty z celého světa. Zejména v období červen až září je tak v exponovaném centru potřeba se někdy až probíjet zástupy osůbek s fotoaparáty. Ale nebojte. Hned vyrážíme na sever do divočiny!

Není vysočina jako vysočina

Skotská vysočina je geografický i historický region, který zabírá zhruba polovinu rozlohy Skotska. Málo se ví, že zahrnuje i skotské ostrovy (např. Skye, Jura, Arran, Islay i souostroví Orkneje či Hebridy). Za návštěvu stojí oblast kolem národního parku Loch Lomond. Určitě doporučujeme projet se podél slavného Kaledonského průplavu. Ten začíná na severu u města Inverness a táhne se přes slavné jezero Loch Ness a dále přes Loch Oich a Loch Lochy až k malebnému městečku Fort William. Celý průplav spojující Atlantik a Severní moře měří 96 kilometrů. Vy nicméně najedete o něco více. Cesta totiž ne vždy vede přímo podél břehů. Jakým směrem se vydáte, je celkem jedno. Určitě se ale neomezujte jen na hlavní cesty. Rozhodně doporučujeme Loch Ness objet z východní strany po silnici nižší třídy, na kterou se dostanete tak, že u Fort Augustus sjedete z hlavní cesty (pojedete-li z jihu) a dále pokračujete na Whitebridge, Bailebeag a kolem Loch Mhor do Errogie a dále na sever. Mimochodem městečko Fort William je výchozí bránou k hoře s názvem Ben Nevis, která je se svými 1344 metry nejvyšší nejen ve Skotsku, ale i v celé Anglii. Je veřejně přístupná a výstup na ni bez výhrad doporučujeme. Pamatujte ale, že se zde počasí rychle mění, a navíc s túrou začínáte v podstatě na úrovni moře. Ben Nevis není těžký vrchol. Zároveň ale není těžké jej podcenit. Takže s sebou pití, nějakou energetickou tyčinku nebo čokoládu, teplé nepromokavé oblečení (i v létě) a pevné boty.

Nejsevernější cíp Skotska

Oblasti kolem slavných lochů (mimochodem slovo „loch“ může kromě jezera označovat také záliv) jsou sice přenádherné. Zároveň ale i dost populární (až profláknuté). Většinou ale stačí odbočit z hlavní silnice a během dvou minut jste v úplně jiném světě, než který na vás čeká třeba u přenádherné a turisty permanentně okupované zříceniny hradu Urquhart Castle z 13. století. I tak ale pokud ve vás bije srdce drsňáka, vydáte se od Inverness ještě dále na sever. S přibývajícími kilometry bude postupně řídnout doprava s tím, že za křižovatkou silnic A9 a A99 (první vede do města Thurso, druhá do městečka Wick) už budete auta vídat jen velmi sporadicky. Těšit se můžete také na přejezd několika mostů.

Určitě se zastavte v některé z palíren. Na krásném místě přímo na pobřeží u města Tain se nachází světoznámá destilérka Glenmorangie, kde můžete některý z místních moků i ochutnat. Že vám whiskey nic neříká? Neradi bychom věštili z koule. Ale pokud tento obilný destilát ochutnáte přímo ve Skotsku, dost možná změníte názor. Vyloženě asketicky se navíc při návštěvě nemusí chovat ani řidiči, jelikož ve Skotsku je povoleno (podobně jako skoro všude v západní Evropě) 0,5 promile alkoholu (v Anglii dokonce 0,8). Ale řídíte velký obytňák, jedete nalevo, v neznámém prostředí…takže znáte to, všeho s mírou.

Samozřejmě pocity jsou vždy individuální a navíc těžko kvantifikovatelné a popsatelné. Nicméně řada turistů říká (a my souhlasíme), že ten pravý duch severské drsnosti a zároveň krásy na vás dýchne až na samotném řídce obydleném severu Skotska, ať už v městě Thurso, na Dunnet Head (nejsevernějším cípu Skotska), či v městečku Wick, kde se nachází nejseverněji položená palírna ve Skotsku (Old Pulteney). Z Thurso je pak možné se vydat trajektem na přilehlé soustrojí Orkneje.

Isle of Skye – na ostrov bez trajektu

Kdosi kdysi řekl, že turista, který se nevydá alespoň na jeden ze skotských ostrovů, nikdy ve Skotsku nebyl. Ačkoliv úplně nesouhlasíme, je pravdou, že řada skotských ostrovů působí opravdu specificky. Příkladem může být ostrov Skye (Isle of Skye), který má navíc tu výhodu, že je dostupný po mostu. I díky snadné dostupnosti je Skye tak trochu provařenou destinací, kam míří i řada organizovaných zájezdů. Většina turistů nicméně ani tady neopustí hlavní silnice (vlastně spíše silnici, protože je tu v podstatě jenom jedna). Takže pokud se vydáte od populárních vodopádů Kilt Rock dále na sever až k městečku Duntulm a pak dále podél pobřeží do městečka Uig (odtud odplouvají trajekty na Hebridy), čeká na vás neskutečně malebná krajina plná jezírek, přezelených luk a tisíců ovcí. Isle of Skye ja také parádní destinací pro celodenní treky. Doporučit můžeme např. oblasti kolem Fairy Pools (jižně od městečka Sligachan).

Kde složit hlavu?

Skotsko je skvělou divočinou i v tom smyslu, že tu lze tzv. kempovat na divoko, tzn. mimo kempy či vyhrazená parkovací místa. Je ale potřeba se utábořit minimálně 100 metrů od silnice, příp. od zástavby. Samozřejmě je nutné udržovat čistotu, neprodukovat nadměrný hluk apod. Také nezapomínejte, že ve Skotsku hodně prší. Při parkování tedy pozor na to, abyste se s těžkým obytňákem neprobořili. Určitou výzvou může být i sušení oblečení apod.

Na území Skotska najdeme samozřejmě i řadu kempů, takže kempování na divoko bychom spíše považovali za zpestření, nikoliv normu (ale to samozřejmě záleží na vašich možnostech a požadavcích na komfort). V oblasti Loch Lomond je velmi dobře hodnocen např. kemp Cobleland Campsite. Vydáte-li se na Ben Nevis, ubytovat se můžete v Glen Nevis Caravan & Camping Park u Fort Williamu. Několik autokempů se nachází i přímo na Skye. A na divočinu nebudete odkázáni ani na samotném severu Skotska. Dva dobře hodnocené autokempy se nacházejí i přímo u nejsevernějšího cípu Skotska, další pak u Thurso, resp. podél severního pobřeží Skotska. Celkově je Skotsko oblastí s velice dobrou infrastrukturou pro cestovatele v obytných autech a karavanech.

Do Skotska se dostanete obytným autem, které vám rádi a za skvělých podmínek zapůjčíme. Případně, pojedete-li ve skupině třeba šesti osob (nebo klidně i 8), doporučujeme zvážit možnost využití minibusu. Za palivo, dálniční známky, trajekt, Eurotunnel, parkování atd. tak platíte jen jednou. A i přesto si můžete užívat komfortu a prostoru, které tato vozidla nabízí.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.