Obytňákem do Švýcarska

Drsná ledovcová království, malebná a nekonečně hluboká údolí, kvetoucí louky, průzračná jezera, ale také delikátní fondue a prvotřídní víno – to vše a mnohem více charakterizuje pohádkový švýcarský kanton Valais. Kromě úžasné přírody se můžeme těšit také na perfektní infrastrukturu pro turisty, autokempy pro nezávislé cestovatele nevyjímaje. Ovšem pozor, na řadu míst se autem nedostanete. Švýcaři to myslí s ochranou životního prostředí smrtelně vážně!

Saas-Fee je vesničkou pod ledovci a více než tuctem čtyřtisícovek

Jakkoliv by označení „perla Alp“ skvěle sedělo na řadu míst nejen ve Švýcarsku, když přijedete do vesničky Saas-Fee, získá slovní spojení úplně jiné významové kontury. Kolem žádného jiného městečka v evropských velehorách se totiž nevzpíná majestátní koruna třinácti ledem pokrytých čtyřtisícovek. Dříve zapadlá víska, dnes světoznámé středisko nabízí v nadmořské výšce asi 1800 metrů povinnou dávku alpské dřevěné nonšalance a kvetoucích muškátů. Pokud se vydáte výše, čeká vás celoroční lyžování na ledovci, značené turistické a cyklistické trasy a panoramata, ze kterých přechází zrak. Lanovkou můžete vyjet na Längfluh nacházející se ve výšce 2870 metrů, odkud vedou, mimo jiné, ledovcové túry až na čtyřtisícovku Alphubel. V Saas-Fee se nachází také nejvýše položené „metro“ na světě. To vede ze stanice lanovky Felskinn (2980 metrů) tunelem do stanice Mittelallalin (3456 metrů). Odtud se můžete vydat pěšky na Allalinhorn, což je patrně nejdostupnější čtyřtisícovka (4027 metrů) v oblasti. Výstup zabere asi dvě hodiny. Ještě před ním se nicméně můžete posilnit v nejvýše položené otočné restauraci na světě. Vydáte-li se z Längfluh směrem dolů údolím, dost možná narazíte na ochočené sviště, kteří si od vás rádi vezmou nějaký ten pamlsek.

Nutno dodat, že přímo do Saas-Fee se autem nedostanete. Vůz musíte odstavit na parkovišti s tím, že do vesničky vás pak zavezou maličkým elektromobilem, příp. půjdete po svých. Ano, není to až tak pohodlné. Ale i díky tomu si vesnička uchovává svůj genius loci a navzdory své malebnosti a slávě málokdy vyloženě překypuje turisty.

Zermatt a (Klein) Matterhorn

Ještě proslulejším horským střediskem nacházejícím se západně od Saas-Fee je Zermatt. Ani sem se nedostanete autem (zákaz platí už od roku 1972), což ale při procházce městečkem jedině oceníte. Zermatt leží pod neskutečně fotogenickou čtyřtisícovkou Matterhorn, která je podle všeho nejfotografovanější horou světa. Díky promyšlenému systému lanovek a zubaček se rychle dostanete na přenádherná místa včetně nejvýše položené stanice lanovky Klein Matterhorn (Malý Matterhorn) ve výšce 3883 metrů nad mořem. Za opravdu jasného dne dohlédnete až ke Středozemnímu moři. Viditelný bývá i Mount Blanc, nejvyšší hora Francie a celých Alp, Gran Paradiso, nejvyšší hora Itálie, a samozřejmě řada dalších vrcholů s výškou kolem 4000 metrů, kterých jsou v oblasti desítky. Matterhornský ledovcový ráj je skvělým místem pro celoroční lyžování (přes celé léto je otevřeno neskutečných 21 kilometrů sjezdovek s tím, že lze lyžovat na švýcarské i italské straně), úžasné túry dech beroucími scenériemi a parádním zážitkem je už vlastně cesta lanovkou jako taková. Kabiny lanovky zdobí zářící krystaly od společnosti Swarovski a nespočet LED diod. Po třech minutách jízdy se navíc zprůhlední podlaha, takže člověk vidí ledovcovou krajinu nejen vedle sebe a nad sebou, ale i pod nohama. Z Klein Matterhornu můžete vyrazit třeba na Breithorn (4164 metrů nad mořem); pro mnoho návštěvníků jde o první čtyřtisícovku, na jejímž vrcholu stanuli.

Vynikajícím výchozím bodem pro túry, cyklistiku i horolezectví je také Gornergrat. Jen těsně pod 3100 metrů vysokým vrcholem se nachází stanice zubačky, odkud se lze vydat např. k populárnímu milionkrát fotografovanému jezeru Riffelsee, ve kterém se za jasného dne přenádherně zrcadlí majestátní Matterhorn. Ovšem pozor, nemusíte jet až úplně nahoru. Klidně můžete vystoupit ve stanici Riffelalp ve výšce 2211 metrů a projít se k Findelnskému vodopádu anebo třeba ke Grünsee (Zelené jezero). Předposlední zastávka Rotenboden je pak místem, kde začínají turistické a horolezecké výpravy na Monte Rosa Hütte (chata pod vrcholem Monte Rosa), k ledovci pod Dufourspitze (4634 metrů nad mořem) a na další impozantní místa.

Kde bydlet, když jedete obytňákem?

Kanton Valais není jen o velehorách. Jeho severozápadní hranice lemuje Ženevské jezero v nadmořské výšce pouhých 372 metrů. A do kantonu spadá i malebné údolí tvořené horním tokem řeky Rhony, kde se ostatně nachází i Sion, hlavní město kantonu. Návštěvu rozhodně doporučujeme. Teplými slunečními paprsky prohřáté údolí je až kýčovitým, a přesto nádherným kontrastem vůči ledem pokrytým čtyřtisícovkám. Klima je tu doslova „šampaňské“, vinice tu nalezneme i v nadmořských výškách kolem 1400 metrů, což je evropský unikát. Do pohádkového kantonu Valais (příp. Wallis) můžete jet autem, minibusem (pokud vás jede více, je minibus ekonomicky velice zajímavou alternativu, protože za palivo, dálniční známky, parkování atd. platíte pouze jednou), anebo obytným autem či s karavanem za zády. Řada čistých, vybavených a cenově dostupných autokempů se nachází právě v údolí Rhony. Zmiňme třeba Camping Bella-Tolla nacházející se asi 8 km jihovýchodně od známého letoviska Crans Montana.

Ale nebojte se. Švýcaři na nezávislé cestovatele myslí i ve vyšších „altitudách“. Jen kousíček od malebné vesničky Saas-Fee je k dispozici Camping Schönblick. Pod Zermattem je k dispozici Camping Attermenzen. V nadmořské výšce 1950 metrů a pod tisícem hvězd pak můžete vy i vaše obytné auto spát v Camping Arolla.

Nemáte-li vlastní obytňák, rádi vám jej za skvělých podmínek zapůjčíme. Věřte, že není nikdy pozdě začít objevovat krásy nezávislého cestování.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.