Milují jej filmové hvězdy, hudební ikony, vlastně smetánka všeho druhu a všech proveniencí. Ale pozor. Azurové pobřeží není jen o třpytu a noblese. Nabízí řadu velice zajímavých a cenově dostupných míst i pro běžného smrtelníka. A také výbornou infrastrukturu pro nezávislé cestovatele obytnými auty a karavany. Tak co, vydáte se s námi?

Kde vlastně začíná a končí Azurové pobřeží?

Francouzská riviéra, jak se Azurové pobřeží také označuje, není územím pevně ohraničeným. Zpravidla se takto nicméně označuje kus francouzského pobřeží od italské hranice po město Cassis, příp. větší Toulon. Kromě metropole Nice tu najdeme také světoznámé letovisko Cannes, které se v souvislosti se známým filmovým festivalem každoročně stává místem s patrně největší koncentrací hvězd stříbrného plátna na světě. U východního cípu Azurového pobřeží nalezneme také miniaturní městský stát a daňový ráj Monaco se světoznámým a snad až mýty opředeným kasinem.

Neplatí to stoprocentně, ale zatímco východní část Francouzské riviéry je spíše ta noblesnější, západní část (přibližně od městečka St. Tropez dále na západ) je atraktivnější z hlediska přírody i moře. Navíc tu i v sezoně najdete zátoky, které budou dost možná jenom vaše.

Na Azurové pobřeží autem? Pak jedině přes Alpy!

Pokud se chcete na Azurové pobřeží dostat co nejrychleji, patrně bude nejlepší jet přes Vídeň, Graz, kolem Benátek, Janova a pak po pobřeží. Scénicky podstatně zajímavější a dost možná stejně rychlá (Google mapy udávají rozdíl pouze 13 minut) je ale jízda přes Salzburg, Brennerský průsmyk a dále k Janovu. Pokud ve svém itineráři najdete třeba den navíc, doporučujeme před nebo za Brennerem sjet z dálnice a na chviličku se tu ubytovat. Nejenže vám zdejší stále zelené louky a čerstvý vzduch vyčistí hlavu. I si odpočinete. A energii budete rozhodně potřebovat. Závěrečné kilometry od Janova dále podél pobřeží jsou totiž plné tunelů a navíc je tu doprava běžně hodně hustá, o nedálničních úsecích ani nemluvě.

Případně můžete spojit dvě dovolené do jedné a pobýt třeba týden ve švýcarských Alpách.

Za četníky a nudisty do St. Tropez

Ne 30, ne 40, ale rovnou 55 let už uplynulo od premiéry prvního dílu komediálního seriálu o četnících ze St. Tropez. V městečku se sice od té doby změnilo ledasco. Původní budova četnické stanice je ale pořád stejná, třebaže se zde dnes nachází muzeum. Takže pokud vám nějaký místní neřád zcizí telefon, maximálně vás odkážou jinam.

St. Tropez je dnes hodně turistické a do určité míry i noblesní místo. Podle našeho názoru si ale stále uchovává svůj šarm (na rozdíl od měst jako Antibes, Frejus a další). Takže za návštěvu rozhodně stojí.

Pokud se tu budete chtít vykoupat, moc nedoporučujeme městské a exponované pláže v zálivu ohraničeném městy St. Tropez a St. Maxime. Mnohem lepší je vydat se pár kilometrů jižně na dlouhatánskou pláž Pampelone. V hlavní sezoně bývá i zde plno, nicméně zpravidla ne všude. A navíc tu lidé tak nějak méně vadí.

Pokud přece jen chcete soukromí, můžete se uvelebit na skalnatém pobřeží, v které Pampelone na jihu pozvolna přechází. Doporučujeme večerní procházku k majáku Cap Camarat, případně i dále podél pobřeží až třeba na Plage de l’Escalet, kde si můžete vypůjčit kajak či paddleboard. Míst, kde se budete moci po cestě vykoupat, bude opravdu hodně. Takže pokud opravdu chcete někam dojít, bude to chtít určitou disciplínu.

Autokemp přímo na pláži Pampelone

Přímo na pláži Pampelone se nachází několik autokempů. S obytným vozem či karavanem se můžete vydat třeba do Camping Les Eucalyptus, příp. do Camping La Vigneraie.

Poloostrov u Hyeres, plameňáci a solná pláň

Krásným a ne až tak navštěvovaným kouskem Azurového pobřeží je poloostrov táhnoucí se jižně od města Hyeres. Kromě velké pláže Almanarre, za níž na solné pláni hnízdí hejna plameňáků, se můžete vykoupat v mnoha menších zátokách. Plage de la Madrague, odkud si můžete zaplavat na 100 metrů vzdálený neobydlený ostrůvek, je jednou z nich.

Na poloostrově naleznete řadu kouzelných míst s nádherným výhledem. Z nejjižnějšího cípu La Tour Fondue se pak můžete vydat trajektem na ostrov Porquerolles nabízející pláže s tyrkysovou vodou. Ostrov se těší z více než 300 slunečných dní v roce a celkově velmi příjemného klimatu, kdy ani v letních měsících není díky permanentnímu vánku nesnesitelně horko. Navíc moře tu má málokdy více než 25 °C, takže se po či během výšlapu pěkně ochladíte. A to se hodí, protože po ostrově je možné se pohybovat pouze pěšky anebo na kole (půjčovna v přístavu).

Vydáte-li se do oblasti Hyeres obytným autem nebo karavanem, vaším útočištěm může být Camping Olbia nacházející se v západní části poloostrova. Poloostrov nabízí další asi 4 kempy s tím, že dva z nich se nacházejí v podstatě při pláži Almanarre. Azurové pobřeží nabízí jako celek perfektní infrastrukturu pro turisty, takže dobře hodnocené a čisté kempy najdete na každém kroku.

Nemáte-li vlastní obytňák, rádi vám jej za skvělých podmínek zapůjčíme. Věřte, že není nikdy pozdě začít objevovat krásy nezávislého cestování.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.