Obytný vůz ideální pro dovolenou ve Vysokých Tatrách

Možná nejsou nejvyšším a nejslavnějším pohořím Evropy. I tak ale Vysoké Tatry nabízí parádní dovolenkové příležitosti. Na své si přijdou cyklisté, turisté, horolezci i ti návštěvníci, kteří se ke sportu staví spíše rezervovaně. Při pobytu na Slovensku nás navíc nečekají žádné jazykové bariéry.

Využijte stabilního počasí

Místní i návštěvníci, kteří do Vysokých Tater jezdí pravidelně, se vesměs shodnou, že nejlepší dobou k jejich návštěvě bývá konec léta. Je stále dostatečně teplo. Počasí navíc bývá mnohem stabilnější než třeba začátkem července, kdy se Tatrám nevyhýbají bouřky. Při troše štěstí můžete zažít parádní dovolenou i v průběhu září. Ta navíc dostane velice zajímavý punc tím, že se méně vytížené turistické trasy v podstatě vyprázdní. Jen je nutné počítat s chladnějšími rány a také kratšími dny.

Horská turistika pro všechny

Vysoké Tatry nabízejí velké množství upravených a dobře značených turistických chodníků, jejichž náročnost si volíte podle svých možností a chuti. Túry lze na mnoho způsobů obměňovat s tím, že doporučujeme, abyste se nevraceli do stejného bodu, ze kterého jste vyšli. Vysoké Tatry nejsou rozlohou příliš velké. A vesničky a střediska na jejich úpatí spojuje úzkorozchodná železnice, která nabízí své služby od brzkého rána až do večera.

Méně náročné trasy

Máte-li omezenější pohybové možnosti, můžete se vydat třeba z Tatranské Lomnice po modré kolem vodopádů k Rainerově chatě a pak po zelené na Hrebienok, stanici zubačky ze Starého Smokovce. Z Hrebienoku máte možnost buďto se svézt zubačkou, anebo např. pokračovat dále po zelené do Starého Smokovce, případně po žluté údolím Studeného potoka až do Tatranské Lesné. V oblasti Štrbského Plesa doporučujeme vyjít si červené k Jamskému plesu, případně po úpatí majestátního Kriváně po vrstevnici pokračovat až ke Třem Studničkám. Ty jsou skvělým výchozím bodem také při prozkoumávání Koprové doliny nacházející se v nejzápadnější části Vysokých Tater. Podstatná část modře značené cesty podél Koprového potoka je navíc asfaltovaná, takže se jí nemusí bát ani pohybově omezení turisté.

Středně náročné trasy

Pokud jste trochu zdatnější, doporučujeme v celé své délce Tatranskou magistrálu (červená značka). Místy je pohyb po ní nenáročný. Výstup z Popradského plesa na vrchol Ostrva, případně ze Skalnatého plesa na Velkou Svišťovku ale dá zabrat. Doporučujeme kvalitní pevnou obuv. Středně náročný je také výstup od Popradského plesa po modré k Velkému Hincovu plesu. Mimochodem Velké Hincovo pleso je největším plesem ve Vysokých Tatrách, třebaže je tento titul často přisuzován Štrbskému plesu. Pohádkový je dále výšlap po modré Velkou studenou dolinou ke Zbojnické chatě, jedné z nejslavnějších vysokohorských chat v Tatrách. Doporučit můžeme také modrou trasu ke Skalnatému plesu nacházejícímu se na úbočí fotogenického Lomnického štítu. Na rozdíl od zelené, která stoupá prudčeji, navíc na modré značce nepotkáte tolik turistů.

Dostatek příležitostí i pro fyzicky zdatné horaly

Většina tatranských štítů se zvedá maximálně do výšky 2600 metrů nad mořem, což nemusí ve srovnání s alpskými čtyřtisícovkami působit nikterak závratně. Ale pokud si myslíte, že jsou místní chodníky pro fyzicky zdatné jedince jen těžká „zašívárna“, očividně byste se měli do Tater vypravit. Pokud si věříte, vydejte se na legendární a pověstmi opředený Kriváň (2494 m), který tvoří dominantu západní části Vysokých Tater. Nahoru se můžete vypravit třeba po modré od Jamského plesa (kam se dostanete po červené ze Štrbského plesa). Dolů se pak vydejte po zelené směrem na Tři Studničky.

V oblasti Štrbského plesa zmiňme také atraktivní hřebenovku po žluté, které vás zavede kolem vodopádu Skok podél spousty malých i velkých ples až pod vrchol Furkotského štítu. Dále pokračujete stále po žluté Furkotskou dolinou kolem Wahlbergových ples zpět na červenou magistrálu, případně můžete uhnout a vydat se po modré na Chatu pod Soliskom, která je obsluhována sedačkovou lanovkou.

Velice atraktivní je také výstup na Rysy (2499 m). Jde nicméně o jeden z nejpopulárnějších výstupů v Tatrách a je třeba se připravit na větší množství turistů, kteří postupně mizí až v průběhu září.

Další možností je vydat se po zelené z Tatranské Polianky k Velickému plesu a pak po stejné značce pokračovat až na Polský hřeben. Podle toho, jak na tom budete s fyzičkou, si můžete udělat výlet na štít Východná Vysoká, případně jen pokračovat po modré přes sedlo Prielom ke Zbojnické chatě a dále až do Tatranské Lomnice.

Ubytování v hotelech, v soukromí i v kempech

Nabídka ubytování je ve Vysokých Tatrách bohatá. Na výběr je od cenově dostupných penzionů, kde za noc nedáte ani 10 eur, až po luxusní hotely. Samostatnou kapitolou je pak ubytování v soukromí (např. přes airbnb). Pokud se sem chcete vydat obytným autem, máme dobré zprávy. Vysoké Tatry nabízí několik autokempů, které vám poskytnou útočiště. Dobře hodnocený je např. Autocamping Tatranská Štrba, odkud se můžete vydat pohodlně zubačkou do známého letoviska Štrbské Pleso. Ve východnější části Tater, konkrétně ve vesničce Stará Lesná (3 km od známe Tatranské Lomnice), se nachází autokemp Rijocamping.

Vynikající zprávou je, že pokud nemáte vlastní obytné auto, a přesto vás láká nezávislé cestování, můžete si jej za skvělých podmínek vypůjčit.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si minibus či obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.