Ford Mondeo vám půjčíme vč. sněhových řetězů

Letošní zima možná není úplně „ladovská“. Ale je teprve začátek února. Pokud se vydáváte za lyžovačkou či třeba na sněžnice do hor, jednoznačně doporučujeme přibalit si i sněhové řetězy. Pokud je nebudete mít, hrozí vám v alpských zemích pokuta až 5000 euro, příp. i odtah vozu. Nutno také říct, že pokud si to povětrnostní podmínky vyžádají, může se značka přikazující nasazení řetězů na alpských silnicích objevit i v místech, kde dříve nebývala. A co víc, v případě nehody způsobené absencí řetězů existuje riziko, že pojišťovna zkrátí či zcela odmítne plnění.

Jaké jsou typy řetězů?

Existují tři základní typy sněhových řetězů.

  • Tekuté (nebo také chemické) sněhové řetězy: jde vlastně o sprej, který nastříkáte na pneumatiky a který zvyšuje jejich trakci. Tekuté sněhové řetězy jsou cenově velmi dostupné (koupíte je i za méně než 200 korun) a extrémně snadno se aplikují. Jejich nevýhodou je ale nikterak přesvědčivá účinnost a velmi krátká účinnost. Tekuté sněhové řetězy je třeba chápat spíše jako vyprošťovací pomůcku, pokud třeba zapadnete na neodhrnutém parkovišti. Míříte-li do Alp, zapomeňte na ně.
  • Textilní sněhové řetězy: jde o návleky, které se na kola nasazují podobně jako jednorázové návleky v nemocnicích. A ačkoliv ty kvalitnější umí přilnavost pneumatik zejména na ledu (v hlubokém sněhu už tolik ne) zvýšit hmatatelně, jejich životnost často bývá přesně taková jako u návleků nemocničních. Zejména tehdy, pokud se s nimi vydáte tam, kde led či sníh vystřídá holá vozovka, nedej bože štěrk či kameny. Opět platí, že pokud míříte do Alp, textil nestačí.
  • Ocelové řetězy: jakkoliv se mohly technologie posunout kupředu, nad klasické kovové řetězy prostě není. V hlubokém sněhu či na ledu dokáží zázraky. Ty kvalitnější vám pak budou sloužit klidně i několik let. A hlavně: pokud se vydáte třeba do sousedního Rakouska na úsek, kde je použití řetězů povinné, projdou vám pouze řetězy kovové. Textil ani sprej tamější horští policisté neberou. Jasně, nasazení kovových sněhových řetězů není úplná brnkačka (byť existují tzv. samonapínací sněhové řetězy). Pokud ale chcete do Alp, alternativa není.

Zkuste si řetězy nasadit nanečisto

Zvlášť pokud jste sněhové řetězy ještě nikdy nenasazovali, doporučujeme si to vyzkoušet ještě před odjezdem na dovolenou. Klidně na suchu na parkovišti před panelákem. Možná budete atrakcí pro kolemjdoucí. Pořád ale lepší, než se stát atrakcí blokující provoz někde uprostřed zasněženého kopce.

Řetězy mějte po ruce a pečujte o ně

Vyrážíte-li do hor, převážejte sněhové řetězy na dobře a rychle dostupném místě. Není nikterak příjemné, když musíte ve sněhové vánici vyskládávat celý kufr, abyste se k nim dostali. Po použití pak řetězy dobře omyjte a ideálně je vezměte s sebou někam do tepla. Není vhodné je ponechávat v autě. Kromě rychlejšího korodování se stane i to, že sněhová břečka a voda na řetězech zamrzne, a vy je pak budete mít druhý den velký problém opětovně nasadit.

Opatrně nahoru. Ještě opatrněji dolů

Pamatujte ještě na jednu věc. Řada z nás si sněhové řetězy asociuje s výjezdem do prudkého kopce. V této situaci samozřejmě pomohou neskutečně. Nezapomínejme na ně ale ani při sjezdech. Příkrá klesání v kombinaci s uježděnou zledovatělou vrstvou sněhu mohou být bez řetězů velmi riskantní. A zatímco v kopci hrozí, že jej nevyjedete, při sjedu riskujete, že nezabrzdíte. A jak potvrdí každý, kdo si někdy zpoza volantu střihl třeba Großglocknerstraße či průsmyk Stelvio, pokud před některými zatáčkami nedobrzdíte, máte hodně velký problém.

Přirozeně nezapomínejme ani na kvalitní zimní pneumatiky s minimální hloubkou dezénu 4 mm. A pamatujte i na to, že s největší obezřetností si při jízdě po zasněžených a zledovatělých horských silnicích budete muset počítat za volantem těžkého SUV či obytného auta.

Vy nemáte auto ani sněhové řetězy. My máme i přesto řešení

Láká vás zimní dovolená v Alpách? Nemáte auto? Nevadí. Rádi vám jej za parádních podmínek zapůjčíme. Velmi populární je v zimním období zánovní Ford Mondeo kombi s výkonným, ale úsporným dvoulitrovým motorem a automatickou převodovkou, ke kterému jako bonus přidáme i kvalitní sněhové řetězy a dále rakev a příčníky pro přepravu (nejen) lyží a snowboardů. Ford Mondeo, etalon střední třídy, pohodlně odveze až pět osob a také pořádnou porci sportovní výbavy a zavazadel.

Tak co? Jdete do toho?

Užijte si dovolenou naplno. Rezervujte si svůj vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.