Prožijte dovolenou s obytným vozem ve Švýcarsku

Švýcarsko je zemí na pozadí mýtu. Mezi lidmi kolují tisíce historek (pravdivých, polopravdivých i zcela smyšlených) o životě místních horalů, o tom, jak se zrodily místní hodinářské manufaktury, i o tom, jakou roli Švýcarsko sehrálo za druhé světové války. Především jde ale o vyhledávanou destinaci charakterizovanou přenádhernými alpskými velikány, nekonečnými ledovci a okouzlujícími jezery.

Perla mezi perlami – kanton Graubünden

Čtyřtisícovka Matterhorn nacházející se v kantonu Wallis (jihozápad země) je podle některých zdrojů nejfotografovanější horou světa, která poráží i samotný Mt. Everest. My se ale dnes posuneme od kantonu Wallis na východ. Řeč bude o kantonu Graubünden, přesněji řečeno o jeho části rozkládající se poblíž světoznámého (nejen lyžařského) střediska St. Moritz. Oblast je hojně navštěvována turisty z celého světa, kteří sem přijíždějí, mimo jiné, za místním „šampaňským“ klimatem. V průměru tu totiž svítí slunce 322 dní v roce, což je více, než nabízí řada míst ve Středomoří. Jen pro ilustraci: jedno z nejslunečnějších míst ve Středomoří, ostrov Kréta, se těší jen z asi 300 dní ročně, kdy svítí slunce.

Od pohodových vycházek až po adrenalinové horolezectví

Kdosi kdysi řekl, že je při návštěvě St. Moritz těžké nevypěstovat si na něm závislost. Kromě parádního klimatu je to i tím, že jde o místo s mimořádně rozvinutou turistickou infrastrukturou. Můžeme doporučit ledovcovou túru s průvodcem v oblasti nad městečkem Pontresina. Trek nabízí naprosto fascinující výhledy a panoramata, jimž dominuje vrchol Bernina zvedající se do 4049 metrů. Během výletu kolem strhujícího ledovce s hmotností kolem pěti miliard tun si hezky protáhnete tělo a zároveň získáte základní povědomí o tom, co jsou a jak vznikají ledovcové trhliny, mlýny, morény, a eratiky (bludné balvany). Během túry překonáte převýšení asi 1100 metrů, což není úplně málo. Na druhou stranu pokud jste jen trochu fyzicky zdatní, túru absolvujete bez problémů. Do téměř 3000 metrů na stanici Diavolezza se můžete nechat vyvézt lanovkou.

170 čtverečních kilometrů bezzásahové zóny

Poblíž městečka Zernez se nachází Švýcarský národní park, jehož více než 170 km2 plochy je tvořeno bezzásahovou zónou, ve které se rostliny a zvířata vyvíjejí bez lidské intervence. Šlo o jeden z prvních národních parků v Evropě. Založen byl již v roce 1914. Zajímavostí je, že se jedná o jediný švýcarský národní park. Nachází se zde 80 kilometrů značených stezek. A za jeden z nejkrásnějších treků je považován přechod z městečka Zernez do vesničky S-chanf s tím, že túra vyžaduje přespání na vysokohorské chatě. Odměnou za námahu vám bude kromě pohádkových pohledů na bohatě kvetoucí louky také setkání se vzácnými živočišnými druhy (kamzíky a kozorožci).

Jak do Graubündenu? Skvělou a cenově dostupnou variantou je obytné auto

Švýcarsko je drahá země. A o oblasti kolem St. Moritz to platí dvojnásobně. Nicméně rodinný rozpočet lze udržet v přípustných mezích např. tehdy, vydáte-li se na cestu obytným autem. Mimořádné prostředí a vysokou úroveň služeb nabízí např. čtyřhvězdičkový Camping Morteratschkterý se nachází se pod stejnojmenným ledovce za městečkem Pontresina. Ani ne kilometr od kempu se nachází stanice horského vlaku. Šest kilometrů podél cesty pak nalezneme výchozí stanici lanovky, mimo jiné, na výše popsanou stanici Diavolezza či na štít Piz Lagalb.

Pokud budete pokračovat údolím Engadin od St. Moritz výše, těsně před pohádkovým průsmykem Maloja narazíte na Camping Malojakde se můžete ubytovat doslova v lůně přírody.

Na cestu se můžete vydat svým vlastním obytným autem. Případně si jej můžete za výhodných podmínek zapůjčit.

Máte dotaz? Neváhejte a kontakujte nás.