Hodnocení je to samozřejmě subjektivní. Pro nás je nicméně oblast Solné komory asi nejmalebnější částí Rakouska, která má navíc tu výhodu, že leží poměrně blízko českých hranic. Můžeme se těšit na parádní kontrasty majestátních hor, kde si i v létě zalyžujete, a okouzlujících jezer, do jejichž vod se jen o pár hodin později ponoříte. Oblast je výborná i pro rodiny s dětmi, které můžete vzít do některého z mnoha muzeí, na výlet lodičkou či třeba do solných dolů.

Jen 2 hodiny od českých hranic

Cesta od nejbližší české hranice do oblasti Solné komory zabere jen kolem 2 hodin. Tak málo stačí, abyste se ocitli pod ledovcem Dachstein, kde se můžete, mimo jiné, i v letních měsících těšit na upravené běžkařské trasy v nadmořské výšce přes 2700 metrů. Jakmile budete dostatečně nabažení červencových zimních aktivit na sluníčku, které opaluje více než ve Španělsku, můžete pohodlně sjet do údolí a vykoupat se v okouzlujícím Hallstattském jezeře. Oblast kolem stejnojmenného městečka je od konce 90. let součástí světového dědictví UNESCO. A až budete na místě, pochopíte proč.

Ulice městečka s necelou tisícovkou stálých (ale mnoha tisíců přechodných) obyvatel se rozprostírají v terasovitém terénu kolem jezera. Pokud se zadýcháváte na schodech, vězte, že si v Hallstattu hezky napravíte fyzičku. Svahy, na kterých se malebná víska nachází, jsou dosti strmé a ulice zde leckdy připomínají spíše schodiště. Jedním ze symbolů městečka je kostel nacházející se, co by kamenem dohodil (myšleno bez nadsázky) od břehu jezera. V areálu přilehlého hřbitova najdeme také kostnici, kde lze shlédnout pozoruhodnou kolekci více než 600 pomalovaných lebek. Podobně jako další jezera nabízí i to Hallstattské možnost pronájmu loďky a dokonce i potápění.

Solný důl na kopci

Na rozdíl třeba od polské Wieliczky, kde se solný důl nachází pod zemí, nabízí Hallstatt úplně jiný příběh. Zde se totiž sůl staletí dobývala nad městem, konkrétně na kopci zvaném příznačně Salzberg. Podle mnoha zdrojů jde o nejstarší solné doly v Evropě. Na kopec se můžete vydat buď pěšky, anebo využít lanovou dráhu Salzbergbahn. Doly jsou skvělou destinací pro rodiny s dětmi. Nachází se tu totiž několik zajímavých atrakcí jako skluzavka, vláček apod.

polovině 19. století bylo nedaleko solných dolů objeveno rozsáhlé pohřebiště s tím, že místo archeologických nálezů propůjčilo název tzv. hallstattské kultuře, která se rozšířila na obrovské území od Francie až po Slovensko. Jako dobu hallstattskou pak historikové označují období mezi léty 700-450 př. n. l. charakterizované tím, že se začalo zpracovávat železo. Za zajímavými exponáty doporučujeme vyrazit do Hallstattského muzea.

Dachstein – mekka horolezectví v Rakousku

Jižní svahy dachsteinského masivu nabízejí nespočet stěn pro horolezce a také vzrušující zajištěné ferraty. Jakmile se vyškrábete na vrchol, můžete si plnými doušky užívat pohledy na rodnou českou hroudu, a dohlédnete dokonce až do slovinských Alp (samozřejmě dá-li počasí). Dachstein nabízí nádherný velehorský zážitek, ať už jste ferratami nepolíbení, anebo jste zkušení horolezci, kteří si dávají „čtyřkové“ stěny takříkajíc k večeři.

Pohodlný autocamp přímo v Hallstattu

Pokud se rozhodnete do Solné komory vydat obytným autem či karavanem, můžete se ubytovat v kempu Campingplatz Klausner-Höll. Dobře vybavený kemp se nachází za čerpací stanicí Wallner. K břehu jezera je to asi 2 minuty chůze. Nechybí občanská vybavenost – supermarket, autobusová zastávka, tenisové kurty atp.

Dobře hodnocené autokempy se nacházejí i u dalších jezer v oblasti Solné komory. Zmiňme třeba Appesbach na břehu jezera Wolfgangsee, největšího jezera Salcburska.

Pokud vlastní obytné auto nemáte, a přesto byste se rádi do Rakouska vypravili coby nezávislí cestovatelé, rádi vám obytňák za skvělých podmínek zapůjčíme.