kamera do auta u nás a v cizině

Doba a snad i situace na našich silnicích jsou možnými důvody, proč se u nás více a více řidičů rozhoduje pro instalaci kamery na přední sklo. Chtělo to však ujít dlouhou cestu než nám začali pomáhat ve formě možného důkazu. Víte však, že v cizině za palubní kameru můžete dostat pokutu?

České pojišťovny vám záběry z kamery v zásadě uznají jako důkaz

V dnešní hektické a rychlé době jsme se asi každý již setkali s agresivním řidičem, který tak urputně spěchal, že předjel přes dvě plné čáry, v zatáčce nebo na jiném nepřehledném místě. Už i ti ostřílenější si stěžují, jak je v poslední době na cestách nebezpečno. Není proto divu, že si lidé pořizují kamery do auta. Záběry z palubní kamery vám tak v České republice mohou pomoci při řešení pojistných událostí u pojišťovny.

Na druhé straně musíme ihned dodat, že takové natočené záběry lze používat pouze pro osobní potřeby. Zákon na ochranu osobních údajů striktně zakazuje zveřejňování těchto záběrů na sociálních sítích či šíření jiným způsobem. “Chlubení se” takovou formou na veřejnosti vás může stát až 10.000 Kč. A pozor si musíte dát rovněž na umístění kamery. Nesmí omezovat výhledu řidiči ani být jinak nebezpečná řidiči či spolujezdcům. Za takový prohřešek byste ze své peněženky museli výtáhnout na pokutu až 2000 Kč.

V Rakousku doporučujeme palubní kamery schovat

Jiný kraj, jiný mrav. Rakušané si považují ochranu osobních údajů do té míry, že je lepší, když kameru v autě raději úplně schováte. Policistům málokdo a málokdy vysvětlíte, že palubní kameru využíváte pouze a jen na soukromé účely a nenatáčíte žádné veřejné prostranství. A pokud nechcete být lehčí až o 10 tis. Eur, nedoporučujeme s instalovanou kamerou v Rakousku riskovat.

Striktní zákaz kamery do auta

Podobně jako v Rakousku pak i v Lucembursku, Portugalsku či ve Švédsku doporučujeme si odinstalovat kamery. V těchto zemích zákon umístění kamery v autě výslovně zakazuje. Alespoň automatické palubní kamery, které se spustí při nastartování vozu, nesmíte mít ani na parkovišti v zaparkovaném autě. Nemusí se vám pak podařit vysvětlit pánům policistům, že vy se svou kamerou zákon neporušujete.

A co kamery do auta v jiných sousedních zemích?

Naši bratři Slováci otázku umístění kamery v autě vidí stejně jako my. Záběry lze použít jako důkazní materiál na jedné straně, avšak na straně druhé nesmějí být zveřejněny na internetu, kdy se dostáváte do rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. Naši němečtí sousedé instalaci kamery do auta pouze nedoporučují (na rozdíl od celodenního svícení, které pro změnu “doporučují”). Jedete-li do Chorvatska, pak vězte, že tamní zákony povolují palubní kamery za podobných pravidel jako u nás. Neohrožují-li výhled ani jiným způsobem řidiče, pak si zařízení chorvatská policie nebude všímat. Ve Slovinsku kamery do auta také nejsou zákonem zakázány.

Ať už cestujete za dobrodružstvím kamkoli, prostudujte si všechny zvláštnosti v pravidlech a zvyklostech v zemích, kterými projedete. I věci, které se nám zdají být přirozené, jiné státy mohou vidět jinak. A chvilka, kterou strávíte nad studováním a čtením doma vám ušetří čas a nepříjemné situace na dovolené. Přejeme šťastnou cestu a pohodovou.

Užijte si dovolenu naplno. Rezervujte si obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.