Vydejte se objevovat svět s karavanem a minibusem

Je daleko, je nádherné a alespoň jednou by se tam měl vypravit každý. Řeč je o jižním Španělsku, Andalusii. Návštěvníci se můžou těšit na neopakovatelný koktejl smyslných rytmů flamenca, bílých vesnic v kopcích, architektonických skvostů, skvělé kuchyně, kilometrů a kilometrů nádherných pláží a také vysokých hor, kde se dá ještě v květnu lyžovat. Tak co, jste připraveni vyrazit?

Costa del Sol

Slavné pobřeží Costa del Sol se rozkládá kolem města Malaga. Zatímco na západ od ní je pobřeží charakterizované hodně hustou zástavbou, vydáte-li se z Malagy na východ, je možné narazit na přímořská městečka a vesnice, které si stále uchovávají svoji malebnost. Nechybí ani krásné a výborně přístupné pláže, které přitom i v sezoně odolávají masové turistice. Zmiňme třeba Playa de las Alberquillas, příp. sousední Playa del Pino, Cala del Canuelo nebo Cantarrijan nacházející se 5-6 kilometrů od města Nerja. A když už budete v Nerja, nevynechejte vyhlídkovou platformou vzletně pojmenovanou Balkon Evropy (Balcon de Europa) ani pláž Playa de Maro.

Ať už se vydáte na jakoukoliv pláž, platí, že na východ od Malagy je pobřeží všeobecně o poznání členitější. Kromě malých pláží se tu nachází také útesy a mořské jeskyně. Andalusie je místem s výbornou infrastrukturou pro turisty. Ani v menších vesničkách tak zpravidla nebývá problém pronajmout si třeba kajak, z jehož „paluby“ poznáte místa jako Cascada de Maro, mohutný vodopád tekoucí přímo do moře, úplně nejlépe.

Aktivní odpočinek v horách

Jižní Španělsko není jen o plážích. Podobně jako třeba řecká Kréta úžasně kombinuje mořské pobřeží a vysoké hory s tím, že ve Španělsku jsou vrcholy ještě o kilometr výše než na největším řeckém ostrově. Mulhacén, nejvyšší vrchol pohoří Sierra Nevada, patří mezi ultraprominentní vrcholy a je zároveň nejvyšším bodem pevninského Španělska. Vyjít lze až na něj, a to hned ze tří směrů. Asi nejlepší je zaparkovat v nadmořské výšce kolem 2150 metrů na Hoya del Portillo a odtud se vydat pěšky. Zbývajících něco přes 1300 výškových metrů nepodceňte, ale zároveň před nimi nemějte až přehnaný respekt. A pamatujte, že chcete-li vystoupat až na vrchol, je třeba spěchat pomalu, mít u sebe dostatek tekutin a vyrazit už brzo ráno.

Za dobrého počasí vás nejvyšší hora pevninského Španělska (úplně nejvyšší je Pico del Teide na Tenerife) odmění skvělými výhledy na Granadu ve vnitrozemí, na Středozemní moře, a dokonce spatříte i obrysy marockého pobřeží.

Granada – místo souboje křesťanství a islámu

Jižní Španělsko po dlouhá staletí ovládali Maurové. Ti pocházeli z převážné části ze severní Afriky, jejíž muslimskou kulturu a architekturu v oblasti najdeme dodnes, a jejímž nejimpozantnějším příkladem je bez pochyb komplex pevností a paláců označený jako Alhambra (pozor, neplést se stejnojmenným městem). Majestátní Alhambra, kdysi sídlo maorských vládců, je v seznamu kulturního dědictví UNESCO pro své do detailů propracované malby stěn a stropů, množství fontán, rozsáhlé zahrady a nádherné sochy.

Komplex přitom býval ještě impozantnější. Poté, co se na konci 15. století vlády nad jihem Španělska ujali křesťané, ale byla Alhambra mnohokrát přestavována a také znehodnocována. Napoleon ji v roce 1812 dokonce chtěl celou vyhodit do povětří, k čemuž nedošlo v podstatě jen dílem náhody. Tak či onak, Alhambra zůstává i přes svoji pohnutou historii odrážející změny společenských poměrů v jižním Španělsku impozantní architektonickou památkou, kterou nelze z cestovního itineráře vyškrtnout.

Kromě návštěvy komplexu jako takového doporučujeme zajít si také na rozhlednu Mirador de San Nicolas nacházející se v arabské čtvrti Albayzín (taktéž v UNESCO). Rozhledna nabízí úžasné pohledy na pevnostní komplex s horami Sierra Nevada v pozadí. Pokud chcete zažít opravdu nezapomenutelný západ slunce, zajděte si sem před večeří.

Velké množství kempů pro obytná auta

Málokdo se na jih Španělska vydá po vlastní ose, natož pak obytňákem. Částečně je to pochopitelné. Cesta je dlouhá více než 2500 km a čistého času vám obytným autem zabere tak 30 hodin. Ovšem kdo říká, abyste jeli na jeden zátah? Klidně se můžete na pár dní zastavit třeba na Azurovém pobřeží, příp. se na výstup na Mulhacén připravit ve švýcarských Alpách.

Pokud se budete při řízení střídat, na jeden zátah asi zvládnete dojet i do severovýchodního Španělska na pobřeží Costa Brava. My ale spíše doporučujeme udělat si pauzu dříve. Nejde jen o bezpečnost. Pokud za světla vyrazíte z Čech, na Azurové pobřeží se dostanete také ještě za světla (byť to bude tak tak), tudíž dobře uvidíte krajinu kolem. Pokud pojedete až na Costa Brava, ať vyrazíte kdykoliv, mnoho stovek kilometrů absolvujete za tmy a uvidíte pramálo.

Každopádně až do oblasti historicky označované jako Al-Andalus dorazíte, příjemně vás překvapí vyspělá turistická infrastruktura, která pamatuje i na nezávislé cestovatele.

Spočinout můžete vy i váš obytňák třeba ve výborně hodnoceném CAMPER AREA MH EL RINCON na pobřeží asi 10 km východně od Malagy. Anebo se můžete ubytovat ve vnitrozemí. Skvělým výchozím bodem k poznávání pohoří Sierra Nevada může být Camping Las Lomas nacházející se u jezera asi 7 km východně od Granady.

Pokud vlastní obytné auto nemáte, vůbec to nevadí. Rádi vám jej za parádních podmínek zapůjčíme.

Případně, jede-li vás více a na kempování úplně nejste, může být skvělou volbou pro cestu na jih Španělska pohodlný a prostorný minibus. Jet vás může až 9 a ještě vám zbude dostatek prostoru na zavazadla.

Tak co? Jdete do toho?

Užijte si dovolenou naplno. Rezervujte si obytný vůz již nyní.

Máte dotaz? Neváhejte a kontaktujte nás.